Više od 400 trkača i trkačica u Varaždinu utrčalo u Novu godinu

41. Novogodišnja utrka

01. 01. 2019.

Varaždinska Novogodišnja utrka, jedan od rijetkih sportskih događaja u svijetu koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, imala je svoje 41. izdanje.
Organizatorima iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, koji su utrku pripremili uz pomoć Atletskog kluba „Sloboda“ i pokroviteljstvo Grada Varaždina, odazvalo se više od 400 trkačica i trkača iz deset zemalja koji su se odlučili za jedinstveni doživljaj u utrci varaždinskim gradskim ulicama i trgovima u novogodišnjem slavlju.
Sa startom i ciljem kod Korza, gdje je organiziran varaždinski doček Nove godine, 4,8 kilometara najbrže su pretrčali Kenijac Samuel Naibei Kiplimo (12:58) i Katarina Vukančić iz Zagreba (15:36). Nakon pobjednika u cilj su utrčali Laszlo Gregor iz Mađarske (13:28) i Matej Fujs iz Slovenije (15:15), a iza pobjednice su utrku završile Olivera Jevtić iz Srbije (15:56) i Zita Kacser iz Mađarske (16:11).
– Utrka je vrlo dobra kao i staza. Odlično sam se osjećao jer ovo je Novogodišnja utrka i nadam se da će i nastavak godine donijeti odlične rezultate – izjavio je pobjednik varaždinske Novogodišnje utrke.
– Za varaždinsku Novogodišnju utrku čula sam prošle godine, ali nisam odlučila trčati. Sada sam došla prvi put i sviđa mi se, super je atmosfera, start u ponoć, trčanje pod vatrometom i ljudi koji navijaju i čestitaju uz stazu – kazala je pobjednica utrke.
Najbržima je čestitao i medalje i novčane nagrade uručio zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.
Glavni tajnik Zajednice Patrik Koščak ističe da su zadovoljni i ovogodišnjim odazivom zaljubljenika u trčanje.
– Svake godine idemo sve više. Drago nam je da možemo organizirati ulazak u Novu godinu na jedinstveni način. Ovo je prvi sportski događaj u godini u Hrvatskoj, a prije je to bio i broj jedan u svijetu. No kasnije su se pojavile neke druge utrke. Ali mi imamo tradiciju od 41 godine. Dolaze nam i profesionalci i rekreativci i svi se vraćaju u Varaždin koji je poznat po dočeku na ovakav način – rekao je Koščak.
Inače, tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski, trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Nastupila su 33 trkača.

Novogodisnja_utrka (1) Novogodisnja_utrka (2) Novogodisnja_utrka (3) Novogodisnja_utrka (4) Novogodisnja_utrka (5) Novogodisnja_utrka (6) Novogodisnja_utrka (7) Novogodisnja_utrka (8) Novogodisnja_utrka (9) Novogodisnja_utrka (10) Novogodisnja_utrka (11) Novogodisnja_utrka (12) Novogodisnja_utrka (13) Novogodisnja_utrka (14) Novogodisnja_utrka (15) Novogodisnja_utrka (16) Novogodisnja_utrka (17) Novogodisnja_utrka (18) Novogodisnja_utrka (19) Novogodisnja_utrka (20) Novogodisnja_utrka (21)

01. 01. 2019.