U nedjelju Varaždinski polumaraton

Atraktivna utrka ulicama grada ima humanitarni karakter

12. 09. 2017.

Trkački klub Marathon 95 iz Varaždina u nedjelju, 17. rujna 2017. godine, organizira međunarodnu cestovnu utrku 23. Varaždinski polumaraton.
Atraktivna staza polumaratonske utrke (21.097,5 metara) te utrke građana i juniora na 5 kilometara dijelom prolazi povijesnim središtem Varaždina, a start i cilj je na Kapucinskom trgu. Utrka se od svog početka 1995. godine organizira povodom Dana oslobođenja Varaždina 22. rujna 1991. godine.
Na današnjoj konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici predsjednik kluba Goran Pongračić naglasio je da atraktivna staza privlači velik broj natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, a sugrađane zamolio zamoli za strpljenje zbog privremenog zatvaranja pojedinih ulica za promet.
– Prošle je godine na startu bilo gotovo 700 trkača. Uz Zagrebački i Plitvički maratonu koji imaju i utrke na 42 kilometra, te osječki polumaraton, među masovnijim smo utrkama u Hrvatskoj, a ako gledamo veličinu grada, po broju trkača prema broju stanovnika smo najbrojnija utrka – rekao je Pongračić.
Cijeli program na Kapucinskom trgu bit će promocija sporta, rekreacije i zdravlja. Uz Grad Varaždin, Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina, Policijsku upravu varaždinsku i Varaždinske županije, u Varaždinski polumaraton uključili su se polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin izradom unikatnih finišerskih medalja za polumaratonce. Utrka će imati humanitarni značaj jer će 10 kuna od svake uplaćene polumaratonske startnine biti izdvojeno za Centar Tomislav Špoljar. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin te Srednja škola Maruševec predstavit će svoje programe i projekte zdravog života i prehrane, predstavit će se Klub nordijskog hodanja Varaždin, a članovi Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin mjerit će tlak i šećer u krvi. Uključit će se i Varaždinska građanska garda i Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin.
– Veseli me da ovo nije samo sportski događaj, nego da su se uključile organizacije civilnog društva i da se propagira zdravi život, ono što ide uz sportsku bazu. A utrka ima i humanitarni karakter i to je još jedna pozitivna stvar. Nadam se da ćemo imati više ovakvih događaja da promoviramo naš lijep grad koji je odlična kulisa za kulturne i zabavne događaje, ali može biti i za sportske manifestacije – kazala je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.
Program 23. Varaždinskog polumaratona u nedjelju 17. rujna počinje od 7.30 sati podizanjem startnih brojeva. Start utrka djece je od 9.30 sati, a start polumaratona i utrke građana i juniora na 5 kilometara u 10.30 sati. Proglašenje najboljih očekuje se oko 13.30 sati.
Za vrijeme održavanja utrke bit će zatvorene pojedine ulice, a promet će regulirati prometna policija i prometna jedinica mladeži. Ulice kojima prolazi staza su: Kapucinski trg (Glazbena škola) – Vrazova – Kačića Miošića – Franjevački trg – Trg kralja Tomislava – Pavlinska – Stepinčeva – Anina – Supilova – Merlićeva – Boškovićeva – Konščakova – Price – Sajmište – Kurelčeva – Trg bana Jelačića – Nazorova – Optujska – Vrazova – Kapucinski trg – Vidovski trg – Jalkovečka – Varaždinska (Jalkovec) – Braće Radić (Jalkovec) – Sportska – Trg Ivana Perkovca – Mažuranićeva – Zagrebačka (okret u Turčinu) – Supilova – Merlićeva – Boškovićeva – Konščakova – Price – Sajmište – Kurelčeva – Trg bana Jelačića – Nazorova – Optujska – Vrazova – cilj na Kapucinskom trgu.
– S ciljem nesmetanog odvijanja polumaratona i sigurnog prolaska natjecatelja privremeno ćemo zatvoriti određene ulice za vrijeme prolaska natjecatelja. Apeliram na sve sudionike u prometu da budu strpljivi i da poštuju upute policije, prometne mladeži i redara – rekao je Davor Bezak iz PU varaždinske.
Više informacija može se pronaći na internetskoj stranici TK Marathon 95: http://www.marathon95.hr/stranice/varazdinski-polumaraton-2017.

polumaraton 3

12. 09. 2017.