Tri dana vrhunske svjetske odbojke u Areni

Hrvatska, Argentina, Bugarska, Portoriko

20. 07. 2017.

U varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi od petka do nedjelje igrat će se završni krug World Grand Prixa druge skupine. Hrvatska će igrati s Argentinom, Bugarskom i Portorikom.
Nakon dva turnira, u Argentini i Kazahstanu, te jedne pobjede i pet poraza, mlade hrvatske odbojkašice igrat će pred domaćom publikom u Varaždinu. Utakmice se igraju od 16 i od 19 sati. U petak počinju Bugarska i Portoriko, a potom igraju Hrvatska i Argentina. U subotu je raspored Portoriko-Argentina i Hrvatska-Bugarska, a u nedjelju Bugarska-Argentina i Hrvatska-Portoriko.
Trener hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije Miroslav Aksentijević, kojeg se Varaždinci sjećaju iz vremena kada je s domaćim klubom osvajao naslove hrvatskih prvaka, na konferenciji za novinare u četvrtak istaknuo je da Varaždin grad odbojke da mu je želja da se ponovo vrati na staze stare slave.
– Ako će pomoći ovaj boravak reprezentacije, zahvaljujem domaćinima na organizaciji turnira. Mi smo u procesu pomlađivanja reprezentacije i igramo s apsolutno najmlađom ekipom na ovom turu. Imao velike ambicije u perspektivi i zato smo se odlučili za radikalne poteze da čim prije pomladimo sastav. Imamo cure između ’98. i ’02. godišta, u prosjeku smo unutar 19 godina. Normalno je da igramo s puno oscilacija. Ako smo subjektivni, pokušat ćemo u Varaždinu odigrati najbolji turnir u odnosu na turnire u Argentini i Kazahstanu. Nama je važno kakao ćemo ove godine izgledati na EP-u u Azerbajdžanu i Gruziji. Sigurno je da će veći dio cura s Grand Prixa kandidirati za sastav na EP-a. Ali svakako će biti priključene iskusne igračice koje su radi ozljeda bile odsutne s ovog turnira. Naša je ambicija kroz GP promovirati kvalitetnu odbojku i sigurno da ćemo iz godine u godinu prikazivati bolju odbojku. Na ovom turniru igraju najspremnije i očekujem da igramo bolje nego prethodna dva turnira. Imamo obavezu prema domaćoj publici, a i ove mlade igračice, djevojčice u odnosu na žene iz drugih reprezentacija, stekle su neko iskustvo. Argentinu smo dobili dvaput, jednom u službenoj i jednom u prijateljskoj utakmici, u paklenoj domaćinskoj atmosferi. Oni nam neće pustiti, mi moramo dići svoju razinu igre da ih dobijemo. Atmosfera je dobra i učimo kako postati vrhunska ekipa. Tražimo vrijeme i strpljenje. U ovom dijelu svijeta svi hoće rezultat odmah. Svjesni smo toga i naše je da budemo bolji iz dana u dan. Potencijal postoji. Varaždinska publika zna prepoznati i podržati kvalitetnu odbojku. Nosila je muški klub kad smo osvajali naslove prvaka Hrvatske, siguran sam da će podržati i ovu žensku mladost. Pozivam ljude jer ova djeca zaslužuju podršku – rekao je Aksentijević.
Hrvatska kapetanica Samanta Fabris također je uputila poziv navijačima. Kazala je da djevojke jesu umorne nakon napornih putovanja i prva dva turnira, ali da će dati sve od sebe.
– Meni je možda i najlakše jer nisam išla u Argenitnu nego sam kod kuće radila po posebnom programu zbog opravka, da se vratim u staru formu nakon operacije koljena. Cure su sigurno umorne, ali mlade su i brzo se vraćaju. U ekipi je pozitivna atmosfera i daju sve od sebe. U bliskoj budućnosti ova generacija mogla bi pokazati igru na pun višem nivou. Oscilacija je neizbježna. Igrali smo protiv vrhunskih reprezentacija, Njemačkoj gotovo uzeli set, reprezentaciji koja je dugo zajedno i gradila se godinu po godinu. Iz utakmice u utakmicu naša ekipa napreduje. Pozivam publiku da nas dođu podržati jer nam je važno da nas odlična atmosfera ponese – poručila je Fabris.
Argentinski i bugarski trener, Guillermo Orduna i Ivan Dimitrov, naglasili su da igraju s mladim reprezentativkama i da im je varaždinski turnir važan kao priprema za kvalifikacije za SP u Japanu idućeg godine.

20. 07. 2017.