Završna konferencija Erasmus + projekta Orienteering for All – Improving high quality learning opportunities for volunteers of orienteering events

ZSUGV

25. 09. 2023.

Orijentacijski klub Varaždin je partner na projektu „Orienteering for All – Improving high quality learning opportunities for volunteers of orienteering events“ – O4All, a upravo se završna konferencija projekta održala u Varaždinu u subotu, 23. rujna 2023. godine. Projekt provode sa mađarskim klubom Tájfutásért-Pécs Alapítvány, koji je i nositelj projekta. Projekt O4All je sufinanciran iz Erasmus+ programa, a ukupna vrijednost projekta je 60.000,00 eura. Klubovi su aktivnosti projekta provodili 12 mjeseci te on završava 30. rujna 2023. godine.

Također, projekt stvara vrijednost volonterizma u društvu te važnost uključivanja u civilno društvo. Cilj projekta O4All je povećati znanje organizatora orijentacijskih događaja i razviti njihovu obuku kroz razne aktivnosti. Projektom su se utvrdile potrebe za obukom, odredile povezanosti potreba između sudionika, potrebe za nastavnim materijalima te određivanje metoda rada i njihovo testiranje. Testiranja su se vršila kao pilot akcije u kojima su sudjelovali treneri te sudionici orijentacijskog trčanja, ali i postavljači staza, kontrolori i crtaći orijentacijskih. Nakon svakog testiranja je odrađena evaluacija aktivnosti kao i razmjena iskustva te su se na taj način svi sudionici stručno usavršavali za što kvalitetnije daljnje organiziranje orijentacijskih događaja. Projektnom se prošlo kroz cijeli proces usavršavanja, od analize i identifikacije područja učenja, određivanja metoda provedbe, mapiranja onoga što je raspoloživo, a što je potrebno tek izraditi, zatim planiranja pilot akcija, pa testiranje istih i na kraju naravno evaluacija rezultata i preporuka za razvoj daljnjih programa. Ti rezultati mogu biti temelj za daljnji razvoj mađarskih i hrvatskih programa edukacije za organizatore i kontrolore kod pripreme događaja u orijentacijskom trčanju. Uz osnovne ciljeve projekta samom provedbom se u ovom međunarodnom projektu njeguje se i zeleni sport za sve dobne skupine, ekologija, uče se strani jezici, promovira se međunarodna suradnja, uči se i usavršava vještina orijentacije i orijentacijskog trčanja.

Kroz projekt je testirano 12 različitih metoda učenja i usavršavanja znanja u 15 događaja, bilo kroz organizirane treninge, kampove za obuku, tečajeve, online predavanja, webinare kao i pripremljene materijale. U aktivnostima projekta sudjelovalo je više od 50 odraslih volontera i 100 mladih sudionika.

Ovo nije prvi europski projekt Orijentacijskog kluba Varaždin, pa je tako sa istim mađarskim klubom uspješno proveden projekt „Cross-border cooperation in Orienteering II.“ Koji se sufinancirao iz Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. programa.

Ono što smo naučili kroz provedbu ovog projekta je da postoji puno entuzijastičnih volontera koji su željni učiti i sudjelovati o organizaciji orijentacijskih događaja, koliko je važna dobra suradnja između klubova radi razmjene iskustava, pa čak, u ovom slučaju i između zemalja gdje smo svakom dodatnom aktivnošću povećali zajedničko prijateljstvo ka daljnoj suradnji. – izjavljuje Karmen Holenda, predsjednika Orijentacijskog kluba Varaždin.

ZSUGV001 ZSUGV003 ZSUGV004 ZSUGV005 ZSUGV006 ZSUGV007

25. 09. 2023.