Uspješan nastup članova SRD315 Sjeverozapad na 100 milja Istre – Zlata Agić novi „stomajler“ kluba

SRD315 Sjeverozapad

15. 09. 2021.

Jedan od najjednostavnijih oblika sportske rekreacije – trčanje, popularno je među rekreativnom populacijom. Sve više poznanika srećemo kako trče na Dravi, lica finišera cestovnih utrka smiješe nam se na društvenim mrežama, domaćim klubovima se povećava članstvo, diljem županije organiziraju se razne utrke. No, neki od trkača su podigli granice „normalnog“. Zovu ih ultramaratonci. Ljudi su to koje je želja za avanturom i testiranjem vlastitih granica odvela na trke na kojima trče 100 i više kilometara, koji su ravnu podlogu u urbanom okruženju zamijenili usponima na planinske vrhove i svladavanjem surovih prirodnih terena. I sve to samo sa ruksakom na leđima.

Varaždinski klub SRD 315 Sjeverozapad jedan je od najaktivnijih u ovoj disciplini u Hrvatskoj, s čak 8 natjecatelja koji su bili uspješni u ovoj disciplini u utrkama u Hrvatskoj i u svijetu. Svake godine u listu „stomajlera“ upisuju se nova imena. Ove godine, to je pošlo za rukom Zlati Agić.

Na jednoj od najboljih svjetskih međunarodnih trail utrka, i svakako najvećoj u regiji, na manifestaciji 100 milja Istre, prošlog su vikenda nastupili Zlata Agić, Sonja Kreč, Marko Topolnjak, Karlo Trstenjak, Sandra Čolja, Dejan Dokleja, Nino Vinković, Aleksandra Tepuš, Marko Zavrtnik ,Ranko Orehovec, Mateja Golubić, Mario Šoštarić, Peter Martinec, Robert Herceg i Dario Petrinić, članova kluba SRD 315 Sjeverozapad. Manifestacija 100 milja Istre sastoji se od 5 utrka: White (20km), Yellow (40 km i 930m uspona), Green (68 km i 2160m uspona), Blue (128km i 5078 m uspona) i Red (168km i 6515m uspona).

Najteža, kraljevska disciplina je Red – utrka na 100 milja koja započinje u Labinu i od istočne obale Istre, preko Plominske gore, Učke i Ćićarije ide do pitome unutrašnjosti Istre i putem do cilja u Umagu prolazi kroz Buzet, Motovun, Oprtalj, Grožnjan i Buje. Na ovoj nimalo lakoj stazi trčalo se po tehničkom terenu, uz more, škrapama, urbanim sredinama srednjovjekovnih gradića, staroj pruzi Parenzani, kroz polja i blatnjave doline.

Na postolja su se penjali uglavnom stranci, a, unatoč vrlo zahtjevnoj utrci, koja niti ove godine nije mazila trkače, kraljevsku utrku, onu od 100 milja uspješno je završila Zlata Agić.

Završiti ovu megautrku, po dužini i ljepoti vrlo rijetku i u europskim okvirima, koja te prisiljava da posegneš duboko u sebe i nadiđeš bolove i umor, iskustvo je koje promijeni čovjeka.

100 milja Istre (2) 100 milja Istre (3) 100 milja Istre (4) 100 milja Istre (5) 100 milja Istre (Zlata Agić finiš)

15. 09. 2021.