Učenici varaždinske 2. gimnazije predstavljat će Hrvatsku

Gimnazijada 2018. u Maroku

16. 11. 2017.

Odlukom Hrvatskog školskog sportskog saveza Druga gimnazija Varaždin sudjelovat će i predstavljati Hrvatsku na Gimnazijadi 2018. koja će se od 2. do 9. svibnja sljedeće godine održati u Marakešu u Maroku.
Svjetska Gimnazijada međunarodno je višesportsko natjecanje koje organizira Svjetski savez školskog sporta (ISF) svake dvije godine, najveće natjecanje sportaša gimnazijalaca i srednjoškolaca. U Maroku će se održavati natjecanja u 16 sportova, a sportaši varaždinske Druge gimnazije nastupit će u njih sedam – atletici, plivanju, hrvanju, tenisu, biciklizmu, karateu i streličarstvu.
– Mi Varaždinci bit ćemo najbrojniji jer će svih 19 učenika, koje su kao najbolje sportaše predložili profesori, uz pristanak roditelja, sudjelovati na Gimnazijadi. Ovo će biti naše treće međunarodno svjetsko natjecanje. Postizali smo vrhunske rezultate na međunarodnoj sceni. Na Euro u nogometu 2016. osvojili smo četvrto mjesto i ove godine na Svjetskom prvenstvu 11. mjesto – podsjetila je ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan koju je potom razveselio Josip Košutić iz Hrvatskog školskog sportskog saveza.
Naime, HŠSS je upravo dobio dopis iz ISF-a da Turska koja je bila prva nije poštovala pravila da učenici moraju biti iz iste škole i njima je oduzeto prvo mjesto, pa su Varaždinci osvojili brončanu medalju!
Nove medalje, ovaj put s Gimnazijade, očekuju zamjenik župana Tomislav Paljak i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.
– Kad vas se predloži i kad kao škola skrenete pozornost na sebe, mi imamo obvezu u tehničkom i logističkom smislu omogućiti vam sve što je potrebno. Čestitam vam od srca na ovom velikom uspjehu. Kako ste najbrojnija škola od vas se najviše očekuje, ali baveći se sportom pokazali ste da ste ozbiljni u onome što radite – poručio je Paljak učenicima, a Runac je dodao da je ovo velika stvar za školu, ali i Varaždinsku županiju.
– Nadam se da ćete osim po brojnosti biti i prvi po osvojenim medaljama. U svemu tome udjela ima i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina jer svi vi dolazite iz određenih klubova, a mi se trudimo da vam osiguramo što bolje uvjete kroz organizaciju trenažnih procesa, korištenje sportskih objekata, opremu i liječničke preglede, da mladi sportaši postižu što bolje rezultate – rekao je Runac koji je i predsjednik Zajednice.
Košutić je potom podsjetio da je 2012. Varaždinska županija bila domaćin 21. Svjetskog školskog rukometnog prvenstva, prvog u organizaciji HŠSS-a, koje je ocijenjeno kao najbolje organizirano natjecanja do tada.
– Vjerujem da će i ovaj projekt bio vrlo uspješan. Od učenika očekujemo da budu uzorni u ponašanju, a vaši profesori će se potruditi da u sportskom dijelu ostvarite maksimalan rezultat. Sljedeće godine HŠSS sudjeluje na osam svjetskih natjecanja, jedno od njih je Gimnazijada. Na tim natjecanjima nastupa ukupno 13 škola, oko 200 učenika će predstavljati Hrvatsku. To ju svrstava u svjetski vrh – kazao je Košutić te dodao da je Hrvatska drugi put na Gimnazijadi, nakon Turske 2014.
– U Maroku će sudjelovati četiri škole, 3. gimnazija Osijek u atletici, kao i Gimnazija Pula, 3. gimnazija Zagreb u plivanju i varaždinska u sedam sportova. U Maroku će biti više od 40 zemalja i više od 4000 učenika iz cijelog svijeta – rekao je predstavnik HŠSS-a.
Tajnica Školskog sportskog saveza Varaždinske županije Ivana Putarek naglasila je da je ovo prvi put da će Gimnazijada biti u Africi.
– Vrlo su dobro pripremljeni i imamo garancije da će natjecanje biti vrhunsko. Učenici će imati mogućnost upoznati vršnjake iz cijelog svijeta te osjetiti duh internacionalnog natjecanja, fair playa, prijateljstva, kulturne raznolikosti. Velika je o čast i odgovornost predstavljati svoju školu, grad, županiju i državu na svjetskom natjecanju – kazala je Putarek.
Varaždinske učenike sportaše vodit će profesori Dario Kos i Alen Melnjak.
– Prvi put sudjelujemo na svojevrsnoj olimpijadi za srednjoškolce. Svjesni smo da ćemo biti treneri učenicima u pet-šest mjeseci ozbiljnih priprema s njihovim trenerima u klubovima – rekao je Kos koji bi bio zadovoljan da se na Gimnazijadi osvoji barem jedna medalja.
– Dajte sve od sebe, a tada će biti rezultata. Među vama su i hrvatski reprezentativci i pratimo vaše rezultate. Kako uglavnom kroz individualne sportove nemate mogućnost natjecati se u školskom sportu pružila vam se ova mogućnost da nastupite na svjetskom školskom natjecanju – učenicima je poručio Melnjak.
Na Gimnazijadi će nastupiti Rahela Leščak i Marta Novak u atletici, Jakov Igrec, Martina Štefinec, Lea Ćelić i Mirta Piskač u plivanju, Iva Gerić i Edi Kelemenić u hrvanju, Nika Svetec, Maks Kostić Ferček, Juraj Košćec, Leon Gotić, Ivana Bajs i Doris Ptiček u tenisu, Nikola Vinko i Karla Kožić u biciklizmu, Jana Huzjak i Dorian Kalajdžija u karateu te Tihana Kovačić u streličarstvu.

16. 11. 2017.