Tin Herceg briljirao u reprezentaciji, cilj – Liga prvaka

Mlada varaždinska rukometna zvijezda

15. 11. 2021.

Nedavno su mladi hrvatski rukometaši, kadeti, s najjačeg turnira svog godišta iz Francuske kući donijeli srebrnu medalju. U pobjede nad Mađarskom 32:28 i Islandom 33:21 te poraz od Francuza u finalu 31:33, svoje je izvanredan učinak na golu ugradio Varaždinac Tin Herceg.

Bio je to povod za susret sa 16-godišnjim vratarom premijerligaške seniorske momčadi GRK Varaždin 1930, koji je prije osam godina s rukometom počeo u RK Varaždin.

– Prve rukometne korake sam napravio s bratićem Mrkom prije osam godina. Družio sam se njim, a on je trenirao rukomet. Odlučio sam otići s njim na trening, vidjeti, probati. Na kraju sam se zaljubio u taj sport, polako, iz dana u dan. I doveo me tu gdje sam sada. A golman sam postao čudnom situacijom. Nisam znao koju bi poziciju igrao i trener me stavio na gol. Tako je to ispalo – rekao nam je Tin.

– Počeo sam u RK Varaždin u kojem sam bio do prije tri-četiri mjeseca. Vodili su me treneri Anđelko Anđel, Vladimir Ljubić, Hrvoje Jembrih, Danijela Marković. Od golmanskih trenera Boris Vujović je gotovo od početka sa mnom, jednim dijelom i Mario Posarić – dodao je mladi vratar, koji je za reprezentaciju počeo igrati prije godinu i pol.

– Prva službena utakmica je bila prije nešto više od godinu, u Grčkoj, u Ateni, gdje smo osvojili treće mjesto u dvije godine starijoj konkurenciji. To nam je bio prvi ogled s ekipama, a sad smo igrali prvi turnir u Francuskoj s ekipama svojeg godišta – kazao je Tin.

Za nastup u Francuskoj rekao je da želi čestitati ekipi i trenerima, stručnom stožeru, na dobro odrađenim pripremama.

– Kad smo krenuli nismo znali s kakvim ekipama imamo posla, to je bio prvi susret s našim godištem. U prvoj utakmici smo upisali pobjedu protiv Mađara, recimo lakša utakmica, ali gotovo neizvjesno do kraja. Vodili smo cijelu utakmicu, ali je prednost varirala od plus osam do plus dva prije samog kraja. Druga utakmica je bila protiv Islanđana. To smo s lakoćom pobijedili, na početku smo stvorili prednost i držali do kraja. A finale je bilo protiv Francuza. Bilo je neizvjesno do kraja, ali domaća publika i domaći suci i još neke stvari su utjecala ne rezultat. Smatram da smo kvalitetnija ekipa, ali završilo je kao je završilo, izgubili smo dva razlike – ispričao je Herceg.

– Svojim učinkom sam dosta zadovoljan, ima mjesta za napredak, ali i ja i ekipa smo dobro odreagirali. A to su bili naši prvi koraci, prve utakmice protiv našeg godišta – dodao je.

Mladi Tin Herceg peti je po prosjeku i po broju obrana od 37 vratara u hrvatskoj Premijer ligi.

– Mislim da sa se super uklopio u ekipu GRK Varaždin 1930. Klupski je cilj izboriti Ligu za prvaka. Za to dosta treniramo i radimo. Imali smo mali problem u potrazi za trenerom, pošto je otišao, ali tu je s nama sada trener Emerson Žnidarić, koji dobro radi i čekamo sljedeće utakmice i sljedeće pobjede – rekao je Tin.

O osobnim ambicijama u rukometu kazao je da želi igrati Ligu prvaka i to što prije.

– Koliko god to zvuči nemoguće, ja vjerujem u to i pokušavam svaki dan sam sebi dokazati da je to moguće. I naravno, san mi je čim prije zaigrati za seniorsku reprezentaciju – rekao je mladi varaždinski rukometaš.

Tinu rukometni uzori su vratari Niklas Landin iz Danske i Gonzalo Perez de Vargas iz Španjolske. Uzor mu je i hrvatski vratar Filip Ivić, s kojim dijeli sličnost. Naime, obojica su, osim što su odlični među rukometnim vratnicama, bili i odlični karatisti.

tin herceg hrvatska 2 tin herceg hrvatska 1

vzaktualno.hr

15. 11. 2021.