Runac: Pandemija je diktirala natjecanja i rezultate, ali je Zajednica i dalje ulagala u razvoj klubova, sportsku infrastrukturu i organizaciju natjecanja

Sjednica Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina

17. 03. 2021.

Članovi Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina na sjednici u srijedu podržali su Izvješće o radu o radu i djelovanju Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u 2020. godini.

„Sportska godina, koja je za nama, biti će upamćena kao godina u kojoj je velikom mjerom pandemija koronavirusa diktirala održavanje sportskih natjecanja, a time i ostvarivanje kvalitetnih sportskih rezultata. No unatoč svemu, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ulagala je u razvoj klubova, sportsku infrastrukturu kao i organizaciju značajnih međunarodnih, tradicionalnih i državnih natjecanja“, istaknuo je predsjednik Zajednice, Alen Runac.

U Izvješću je navedeno i da se još većim izdvajanjem za sport, standard funkcioniranja sportskih klubova podigao na višu razinu, održala se postojeća kvaliteta rada, značajno se ulagalo u stvaranje uvjeta za bavljenje sportom.

„Zajednica, kao sportski servis, uključila je u svoje djelovanje sve vrste sportova, sportaša svih kategorija, od onih najmlađih do generacije zrelih godina. To je posljedica kontinuiranog rada na promidžbi vrijednosti sporta i na stalnoj brizi lokalne vlasti – Grada, da kroz financiranje sporta osigura maksimalne uvjete ulaganja u sportsku infrastrukturu i omogući sportašima što kvalitetniji nesmetani rad i uvjete rada“, naglasio je Runac.

U 2020. godini nastavljeno je ulaganje u sportski razvoj mlađih uzrasnih kategorija, gdje i rezultati nisu izostajali, posebno u pojedinačnim sportovima. U prošloj godini Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina brojila je 124 članice, sportskih klubova koji dolaze iz 49 sportova. S 3212 registriranih sportašica i sportaša, od čega 2110 mlađih od 19 godina te oko 3500 članova sportskih škola pri sportskim klubovima te rekreativaca, Grad Varaždin svakako se može pozicionirati na sam vrh gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom, odnosno shvaćanja korisnosti tjelesnog vježbanja, istaknuto je u Izvješću.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financirala je i sufinancirala rad sportskih udruga koje su u članstvu Zajednice kroz 13 različitih programskih područja. U raspodjeli financijskih sredstava, kroz sva područja sporta participirale su 84 sportske udruge. Sve Odluke Skupštine i Izvršnog odbora oko dodjele i raspodjele sredstava donijete su jednoglasno.

Program javnih potreba Grada Varaždina u sportu za 2020. godinu, „težak“ 9,5 milijuna kuna, realiziran je u 100 % iznosu.

U 2021. godini, kao jedan od glavnih programskih ciljeva u okviru svog djelovanja, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ima i nadalje zacrtano praćenje i usklađivanje sportskih aktivnosti svojih članica, poticanje i promociju sporta u skladu s nacionalnim programom sporta gdje centralno mjesto zauzimaju sportske aktivnosti djece i mladeži, provođenje sportskih programa, sudjelovanje i kreiranje Programa javnih potreba u sportu kao i u njegovom ostvarivanju.

U 2021. godini planirani prihodi Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina su 9.885.900 kuna, a rashodi 9.945.000 kuna, dok je preneseni višak 295.413 kuna.

U Programu javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2021. godinu, raspoređeno je 9 milijuna kuna. Tako je za poticanje i promociju sporta raspoređeno 750.000 kuna, za program osnovnih škola Grada Varaždina 70.000 kuna, a za programe studentskih sportskih udruga 35.000 kuna. Za djelovanje sportskih udruga, zajednica i saveza dijelit će se 2,5 milijuna kuna, za zdravstvenu zaštitu sportaša 200.000 kuna te za rad trenera s mlađim kategorijama i usavršavanje stručnih kadrova 880.000 kuna. Nadalje, za sportsko rekreativne aktivnosti građana predviđeno je 20.000 kuna, za sportske aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom 100.000 kuna, a za održavanje i funkcioniranje sportskih građevina i rad Zajednice 3,3 milijuna kuna. Konačno, održavanje gradskih sportskih građevina kojima upravljaju ostale sportske udruge sufinancirat će se s 950.000 kuna, cijena sata korištenja gradskih školskih sportskih dvorana osnovnih škola za programe treninga mlađih uzrasnih kategorija s 80.000 kuna, cijena sata korištenja Gradskih bazena Varaždin sa 100.000 kuna te znanstvene i razvojne projekte, elaborate i studije u sportu s 15.000 kuna.

U pridruženo članstvo jednoglasno je primljen SRD 315 Sjeverozapad, koji je postao 125. članica Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

zsugv skupstina 1 zsugv skupstina 2 zsugv skupstina 4 zsugv skupstina 5 zsugv skupstina 6

17. 03. 2021.