Rekordan broj sudionika utrke grada anđela trčao za plemeniti cilj – za osobe s intelektualnim oštećenjima

ZSUGV

13. 05. 2024.

Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina ove je subote trčalo gotovo 800 malih i velikih trkača na 5. humanitarnoj utrci grada anđela.

Trkači nisu sudjelovali samo zbog rekreacije, nego i zbog plemenitog cilja, a ove godine utrka je bila posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem “Sunce”.

Idejni začetnik ove utrke plemenitog cilja bio je sadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja,
Damir Habijan.

– Od početka, kada smo krenuli, rekli smo da bi voljeli da postane tradicionalna utrka. Krenuli smo skromno i s nekom rezervom. Nikada ne znate kako će teći prva utrka. Ovo je peta, mali jubilej. Nikada više prijavljenih, mislim da ćemo doći do broja 800, jedan respektabilni broj. Prošle godine oko 700. Iz godine u godinu rastemo, s novim sadržajima – rekao je Habijan te zahvalio svim sponzorima, Varaždinkama i Varaždincima i svima koju su sudjelovali u utrci.

Dodao je kako su na utrci sudjelovali i državljani Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čime je utrka poprimila i međunarodni karakter.

Utrka je u planu i slijedeće godine, a kako je rekao Habijan, sigurno će biti nekih pozitivnih noviteta.

– Kako je krenulo, mislim da ćemo iz godine u godinu samo rasti – kazao je Habijan.

Budući da se radi o humanitarnoj utrci, krajnji plasman nije bio u prvom planu, no troje najboljih iz apsolutne muške i ženske kategorije dobili su simbolične nagrade.

Tako je u kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio Zoran Križanić iz AK Varaždin. U istoimeni klub otišla je i druga nagrada koju je osvojio Matej Nötig, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Golubu iz TK Marathon 95 Varaždin.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Simona Jambrošić iz AK Sloboda, drugo mjesto pripalo je Niki Svetec iz AK FIT, dok je treće mjesto osvojila Diana Lesar.

Dodajmo da je u sklopu utrke održana i javnozdravstvena akcija “Znaš li svoj broj?” koju je organiziralo Hrvatsko društvo za aterosklerozu HLZ-a i platforma kolesterol.hr u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te ostalim uvaženim Partnerima akcije.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, izrazio je zadovoljstvo spajanjem utrke i javno-zdravstvene akcije, kao i činjenicom da je ovogodišnja utrka imala rekordan broj sudionika. Za akciju “Znaš li svoj broj?” naglasio je kako je vrlo važna.

– Kolesterol, trigliceridi su tihi ubojice i građani toga trebaju postati svjesni, ali i redovito kontrolirati – naglasio je Bosilj dodajući još jednom da je bitno spojiti ovakve dvije akcije budući da su i građani, ali i trkači došli provjeriti “svoj broj”.

Ivan Pećin, jedan od organizatora javno zdravstvene akcije “Znaš li svoj broj?”, kazao je kako je to jedno od najvažnijih pitanja u javnom zdravstvu ove, ali i u godinama koje slijede.

-Većina ljudi u Hrvatskoj ne zna svoje brojeve. Ne znaju koliki im je tlak, šećer, a poglavito kolesterol – kazao je Pećin koji je pohvalio činjenicu što je Varaždin drugi grad u Hrvatskoj koji je prihvatio ovu akciju.

Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju dodao je kako je važnost ovakve akcije osvijestiti javnost o važnosti očuvanja vlastitog zdravlja. Naglasio je kako je sport važan za očuvanje zdravlja i da mu je drago što je javno-zdravstvena akcija u Varaždinu bila vezana uz sportski događaj.

utrka andjela000 utrka andjela001 utrka andjela002 utrka andjela003 utrka andjela004 utrka andjela005 utrka andjela006 utrka andjela007 utrka andjela008 utrka andjela009 utrka andjela010 utrka andjela011 utrka andjela012 utrka andjela013 utrka andjela014 utrka andjela015 utrka andjela016 Utrka_Grada_Andela (16) Utrka_Grada_Andela (17) Utrka_Grada_Andela (18)

13. 05. 2024.