Prva liga!

Varaždin - Šibenk 3:1

19. 05. 2019.

U pretposljednjem, 25. kolu 2. HNL, u izravnom dvoboju za Prvu ligu, Varaždin je na svom stadionu, pred 9000 navijača, pobijedio Šibenik 3:1 i uoči zadnjeg kola ima nedostežnih pet bodova više na vrhu tablice. Za 1:0 u 41. minuti s bijele je točke siguran bio Leo Benko. Šibenčani su izjednačili u 50. minuti preko Ampema. Gol za 2:1 dao je Glavica u 60. minuti, a konačnih 3:1 djelo je Leona Benka u 77. minuti iz slobodnog udarca. Kad je sudac odsvirao kraj počelo je veliko slavlje. Varaždin ima prvoligaša nakon sedam godina.
Sasvim normalno, novinari su dugo čekali na press konferenciju nakon sjajne pobjede nad Šibenikom. Čim je sudac Fran Jović iz Zagreba odsvirao kraj na teren su utrčali navijači i zajedno sa igračima slavili ulazak u Prvu ligu. Za to vrijeme u VIP salonu kluba mnoga poznata i razdragana lica. Prvog kojeg smo ulovili bio je gradonačelnik Ivan Čehok.
– Jako sam zadovoljan igrom i plasmanom u Prvu ligu nakon dugih sedam godina. Ovo je velika stvar za naš grad. Najzadovoljniji sam zbog ovog dekora, ovih 9.000 ljudi koji su cijelo vrijeme navijali i nosili igrače prema pobjedi. Kako sam silazio s tribina svi su mi govorili „pomognite klubu, treba nam prvoligaški nogomet“. Naravno da ćemo pomoći i pomažemo, kako Varaždinu tako i drugim klubovima. Možda se to ne vidi iz vana, ali Grad je bio aktivno uključen u rad kluba i pomagao mu. Naći ćemo dodatna sredstva jer za Prvu ligu nam treba veći budžet.
Izbornik Zlatko Dalić bio je sigurno najtraženiji čovjek poslije utakmice jer dobro se zna da je zajedno s predsjednikom Cvekom prije tri godine pokrenuo ovu priču. Sasvim logično bio je euforičan.
– Sretan sam da smo nakon sedam godina izborili Prvu ligu. Bilo je prekrasno, 10.000 ljudi, kiša pada, ali nitko ne odlazi sa stadiona i svi navijaju i na to sam jako ponosan. Uložili smo veliki trud u ovaj uspjeh i hvala ljudima koji su nam pomagali, a ako sad Županija i Grad ne prepoznaju što ljudima znači nogomet onda zaista ne znam što trebamo još napraviti. Želimo li biti stabilan prvoligaš trebat će nam puno veća podrška, jer ovo što smo do sada dobivali bilo je minimalno. Klub je živo na račun nekolicine pojedinaca, ali nije mi žao jer smo svi sretni i zadovoljni.
Konačno nakon Dalića i Čehoka dočekali smo i trenere. Prvi je stigao Borimir Perković, naravno tužan, smrknut, a za njim i Branko Karačić koji je slavio s igračima u svlačionici. Prvi je riječ dobio trener Šibenika.
– Čestitke Varaždinu na pobjedi i ulasku u Prvu ligu. Želim mu da postane stabilan prvoligaš i da mu se više nikad ne dogodi ono što mu se dogodilo prije sedam godina. Isto to želim i mojem Šibeniku i nadam se da ćemo uspjeti u kvalifikacijama. Što se tiče igre mislim da smo jako dobro ušli u utakmicu. Prvih 25 minuta taktički smo bili jako dobri. Na žalost nakon primljenog gola pali smo i Varaždin je mogao doći i do još većeg vodstva. Drugo poluvrijeme otvorili smo jako dobro, činilo mi se da ćemo preuzeti igru u svoje ruke, ali dobili smo gol, iz akcije igrača koji je za Drugu ligu genijalac, mislim tu na Jerteca, ali i na Benka – rekao je tužni Perković.
Trener Varaždina Branko Karačić bio je, kao i uvijek u takvim situacijama, miran, staložen, birao je riječi.
– Prvih dvadeset minuta smo se tražili jer nervoza i važnost utakmice učinili su svoje. U defenzivnom dijelu nismo dobro djelovali. Šibenik je imao bolju pas igru i mogao je doći do zgoditka. No od 20. do 45. minute odigrali smo najkvalitetniji dio utakmice u kojem je, samo zahvaljujući Labroviću, Šibenik otišao na odmor s golom zaostatka. U drugi dio Šibenik je ušao jako dobro, postigao je gol i moram priznati da sam se bojao da utakmice ne ode u neželjenom smjeru. Na sreću kvalitetno smo reagirali, izvanredan gol postigao je Glavica, iz ne lake pozicije, kočnice su otpustile i postigli smo preko Benka treći gol. Hvala dečkima, živjeli smo za ovo od prvog dana proljetnog dijela priprema, vjerovali smo da ćemo doći u situaciju u koju smo došli danas i reagirali smo na pravi način pred punim stadionom. Moram se zahvaliti navijačima i mojim suradnicima, Kastelu, Marčetiću i Golubu, kao i Upravi koja je bila uz nas. Svi zajedno vratili smo prvoligaški nogomet u Varaždin. Znam da kolegi Perkoviću nije lako, ali navijat ću svim srcem za njega i za njegov Šibenik u kvalifikacijama protiv Istre.

aktualno.hr / r.l.

19. 05. 2019.