Proslavite najluđu noć u godini na drugačiji način – utrčite u novu godinu uz sudionike iz osam zemalja, pa čak i dalekog SAD-a

ZSUGV

17. 12. 2022.

Bliži se 44. izdanje najdugovječnije utrke u Varaždinu, Novogodišnje utrke, na kojoj će ove godine sudjelovati trkači iz osam zemalja, pa čak i dalekih Sjedinjenih Američkih Država, najavljeno je na konferenciji za medije u petak.

Utrku zajednički organiziraju Atletski klub Sloboda i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina uz pokroviteljstvo Grada Varaždina, a najavili su je Anica Sitar, stručna suradnica u Zajednici, predsjednik Atletskog kluba Sloboda, Stjepan Smernjak i zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Miroslav Marković.

Za sve koji još uvijek nisu odlučili gdje će i kako provesti najluđu noć u godini, stoji poziv da je provedu na malo drugačiji način – u rekreaciji i dobrom društvu.

-Ruta utrke je već nekoliko godina ista, u duljini od niti 5 kilometara. Nije komplicirana, ravnog je karaktera i kružnog oblika tako da se prolazi gradskim ulicama i trgovima što doprinosi njezinoj ljepoti – poručila je Sitar.

Trenutno je prijavljeno oko 230 natjecatelja iz čak osam zemalja – Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Velike Britanije, Njemačke i SAD-a, a prijave su još uvijek moguće putem web stranice stotinka.hr.

Kako je objasnila Sitar, za prijavu je potrebno unijeti osnovne podatke natjecatelja nakon čega stiže povratni e-mail s uputstvima oko uplate startnine koja iznosi 105 kuna.

-Njome ćemo djelomično pokriti troškove organizacije, a za ostatak tu je naš glavni pokrovitelj – Grad Varaždin, koji također osigurava i vrijedne novčane nagrade za prvoplasirane u apsolutnoj ženskoj i apsolutnoj muškoj kategoriji (1.mj. 300 eura; 2.mj. 200 eura; 3.mj. 100 eura).
U svakom startnom paketu natjecatelj dobiva startni broj s čipom, elektronsko mjerenje vremena i obradu podataka, pratnju policijskog vozila i hitne pomoći, dri-fit majicu dugih rukava s logom utrke, unikatnu finišersku medalju i poklone sponzora – BioVitalisa, Vindije i Decathlona – rekla je Sitar.

Iako na vremenske prilike ne mogu utjecati, poučeni dobrim iskustvima od prijašnjih godina, kada trkače nije uspjelo spriječiti ni loše vrijeme, organizatori vjeruju da će tako biti i ove godine.

-To pokazuju brojke koje iz godine u godinu rastu. Redovito sudjeluju natjecatelji iz Varaždina, Varaždinske županije i cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Trenutno imamo prijavljene sudionike iz osam različitih zemalja, a nadamo se da će se ostatak do 500 sudionika, što je brojka startnih paketa koje organizatori osiguravaju, popuniti – zaključila je Sitar.

Ova već tradicionalna, najdugovječnija utrka u Varaždinu i prvi sportski događaj u Hrvatskoj u novoj godini, počela je davne 1978. godine, a sve je krenulo iz Atletskog kluba Sloboda, kojem se u organizaciju prije nekoliko godina priključila i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

-Ovo je jedina utrka u Varaždinu koja je održana u kontinuitetu 44 godine. Preskočili smo jednu ratnu godinu i jednu pandemijsku godinu. U nekoliko zadnjih godina stabilizirali smo trasu koja je prije izgledala drukčije. Zasad imamo tri varijante. Prilagođavali smo se programu dočeka Nove godine kojoj su glavni organizatori Grad i Turistička zajednica pa smo to polako i mijenjali. Nekad smo, osnivajući tu trku u Varaždinu, imali jedan specifični pokret cestovnog trčanja u Jugoslaviji, čak i ovom dijelu Europe te smo u bližoj okolici Varaždina imali 12-ak utrka s velikom posjećenošću i to je zapravo začetak cestovnog trčanja u cijelu Hrvatskoj – pojasnio je Smernjak, dodavši kako je utrka sa startom u ponoć među rijetkim manifestacija u svijetu.

-Mi to hoćemo održati. Trka je prekrasna. Svake godine nas je sve više. Malo nas je pandemija usporila, ali Varaždinci, Hrvati, a i okolne države rado dođu i sudjeluju u trci – rekao je Smernjak.

Ako se inače ne bavite trčanjem, ne brinite – ova utrka specifična je i po tome što nije natjecateljskog karaktera, već je cilj rekreacija i provođenje najluđe noći u godini na nešto drugačiji način.

-Atletski klub je ove godine proslavio 90 godina, slavimo 44. utrku. Imamo prekrasne rezultate, imamo potencijalno najbolju sportašicu Hrvatske, Janu Koščak. Imamo jednu grupu atletičara koji su blizu norme za Olimpijske igre. Da ne govorim o ovome što će se desiti na zimskim dvoranskim prvenstvima i u ljetnoj sezoni – zaključio je Smernjak.

Zamjenik gradonačelnika Marković pohvalio je fantastičan posao, kojeg Zajednica u koordinaciji s Atletskim klubom Sloboda, Gradom i svim sponzorima, odrađuje.

– Ovo je specifična godina jer ulazimo u Schengen i dođe mi da otrčimo preko slovenske granice i da ti ljudi imaju privilegiju da mogu reći da su utrčali u zajedničku zonu s 15-ak zemalja Europske unije koje dijele zajednički prostor bez granica. To je jedna fantastična prigoda i daje specifičan ton. Druga stvar je da uvodimo euro, to su sve izazovi koji nas čekaju – rekao je Marković.

Također je pozvao sugrađane da trkače bodre u sportskom duhu i izostave upotrebu pirotehnike koja uznemiruje ljude i životinje te zagađuje zrak i okoliš.

Naglasio je kako je Novogodišnja utrka prilika za druženje i trčanje, no ako se ipak na to nećete odvažiti, pozvani ste na doček Nove godine na varaždinskom trgu, čiji će detalji biti poznati naknadno.

najava utrke000 najava utrke001 najava utrke003 najava utrke004

17. 12. 2022.