Pichler na Hog raceu

TK Varaždin

01. 10. 2020.

“Prva trka kod nas održana pod imenom Hog race, predložak na slične trke u svijetu, poznate kao spartanske. Ima ih raznih udaljenosti i raznim preprekama umjetnim ili prirodnim. Najljepše su one sa prirodnim preprekama. Predložak je uzet od odgoja muške djece, selekcijom se dobivali vrhunski ratnici u staroj Sparti. Ta djeca nisu bili od roditelja nego su pripadali državi /Sparti/. Do danas je ostao neugodan izraz “spartanski odgoj”. A ići u rat je bila izreka: idi i vrati se štitom ili na njemu.
Najpoznatije događaj 5 st. pr.K. kod Termopila kad je kralj Leonida sa 300 Spartanaca na 7 dana zaustavio Perzijance /poginulo ih 20000/. Kod spartanskog odgoja pored fizičkih vještina cijenila se odlika crnog humora. Kralj Perzijanaca ponudio je predaju za život, tvrdeće da ih ima toliko da kad odapnu strijele da će se zasjeniti sunce. Jedan Spartanac je odgovorio: barem ćemo se boriti u hladu.
Hog race organizirao je PG Geler, obitelj Horvat. Staza šumsko-livadna, jarci i potok, dužine 6 km sa 14 prepreka, nešto slično vojnom poligonu. Sudionik spartana bio je multisportista Pichler Teodor /1951/ među mlađarijom, najstariji rođen 1978. Od 40 prijavljen na start je došlo 8 muških i 4 žene!! Neke prepreke nisu bile za rekreativce. Ako se nije mogla svladati prepreka, dobilo se kaznenih 5 minuta. Na svjetskim trkama kazna je određeni broj “marinaca”. Pichler nije imao problema sa preprekama, više je bilo problema na samoj stazi, blato i sklisko a posebno je bilo rizično trčanje po potoku zbog kamenja. Zauzeo 10 mjesto u vremenu 68 min i 25 sek. Pobjednik Perko Bojan /1982-domaći, poznao je stazu/ u vremenu 46,56 “, javili su iz TK varaždin.

01. 10. 2020.