Odlični Varaždinci na Europskom prvenstvu

PK Vidra

11. 10. 2021.

Članovi varaždinskog Plivačkog kluba Vidra Varaždin Brunela Hrženjak i Nikola Kosec, u pratnji trenerice Višnje Bunić, nastupili su na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom koje se održalo od 5. do 10. listopada u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom u talijanskom gradu Ferrara.

Dvostruki najbolji sportaš s invaliditetom Grada Varaždina Nikola Kosec na svom drugom Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom, prvom kao mlađi senior, plivao je 50 m leđno, 50 m slobodno, 100 m leđno, 50 m delfin i 50 m prsno te je doplivao do dva finala na 50 m i 100 m leđno gdje je zauzeo sedmo i osmo mjesto te kao mlađi senior osvojio broncu na 50 m leđno te četvrto mjesto na 100 m leđno. Na 50 m delfin Nikola je zauzeo ukupno 15. mjesto te kao mlađi senior 6. mjesto, na 50 m slobodno popravio je svoje najbolje vrijeme čime je zauzeo 17. mjesto u ukupnom poretku te 8. mjesto kao mlađi senior i 50 m prsno koje je otplivao rekordno, čak 15 sekunde brže od svog najboljeg vremena, no zbog kombinacije delfin noge u prsnoj tehnici je diskvalificiran.

Varaždinska Vidra Brunela Hrženjak, najmlađa članica hrvatske reprezentacije i najmlađa natjecateljica Europskog prvenstva u plivanju za Down sindrom u Ferrari u Italiji, svojim sedmogodišnjim upornim treniranjem uspjela je isplivati dvije norme za EP na 50 m prsno i 50 m slobodno te prilikom registracije u Međunarodnu svjetsku organizaciju sportaša s Down sindromom SUDS dobila potvrdu svoje posebnosti otkrivši kako spada u treću vrlo rijetku kategoriju osoba s Down sindromom, kojoj uz Brunelu pripada svega par osoba u svijetu!

Prvi nastup na Europskom prvenstvu Brunela je imala plivavši na 50 m prsno gdje je zauzela 13. mjesto u ukupnom poretku te 2. mjesto kao juniorka te na 50 m slobodno zauzela 15. mjesto u ukupnom poretku te 2. mjesto kao juniorka u Europi.

U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država.

Hrvatsku su uz Brunelu i Nikolu predstavljali i Marija Pinjuh iz PK Narator u Zagrebu te Lucija Mijolović iz PK Zadar uz pratnju trenerica Višnje Bunić iz PK Vidra Varaždin i Danijele Kurtin iz PK Zadar te trenera Ivana Perzela iz PK Narator iz Zagreba.

IZ PK Vidra zahvaljuju glavnim sponzorima puta: Gradu Varaždinu, gradonačelniku Nevenu Bosilju, dogradonačelniku Miroslavu Markoviću, Općini Vinica, načelniku Branimiru Štimcu, Općini Trnovec Bartolovečki, načelnici Verici Vitković, na plaćanju troškova smještaja te donatorima Servisu kućanskih aparata, UO Quattro, Daliboru Zormanu, UO Mlin, Auto kući Bunić, UO Mirjan, Siniši Skupnjaku, Medinoj Škrinji te dr. med. Maji Dokuzović, koji su svojim donacijama pokrili troškove puta na EP.

11. 10. 2021.