Nordijski hodači u Varaždinu obilježili Međunarodni dan rijeke Drave

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava Varaždin

24. 09. 2020.

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina je 23.9.2020., unatoč pokojoj kapi kiše, na sebi svojstven način po treći put u svom trogodišnjem postojanju obilježila Međunarodni dan rijeke Drave.

Na obali Drave 23.9.2020. okupilo se tridesetak članova Udruge Drava od njih stotinjak. Uživali su i aktivno sudjelovali u prigodnom programu koji su pripremile članice udruge, certificirane voditeljice nordijskog hodanja Darinka Kolarić i Snježana Bačani. Bile su to vježbe zagrijavanja pomoću štapova za nordijsko hodanje i kratka edukacija o nordijskom hodanju uz pravilno držanje tijela i pravilnu primjenu specijalno dizajniranih štapova za nordijsko hodanje. Zatim se u tri grupe krenulo na hodanje. Grupe su formirali hodačice i hodači po osobnom odabiru duljine staze ovisno o fizičkoj kondiciji, želji i motivaciji. Svaka grupa je imala svoju voditeljicu ili voditelja. Najzahtjevnija je bila staza od 7 km koju su članice pod vodstvom Darinke Kolarić prohodale za šezdeset minuta. Nenad Belošević je svoju grupu vodio u suprotnom smjeru, do Arene, stazom dugom 3 km. Na svakodnevnim treninzima uvijek ima onih koji zbog kroničnih bolesti, operativnih zahvata ili zdravstvenih i drugih poteškoća imaju smanjene fizičke sposobnosti te je njihov odabiri sada bila najkraća staza.

Prije sportsko rekreativnog programa okupljenima se obratila Katica Kalajdžija, predsjednica Udruge Drava, kratkom najavom narednih aktivnosti. Među njima je organizacija 2. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2020. Predsjednica je naglasila posebne uvjete koji podrazumijevaju odgovorno ponašanje u poštivanju epidemioloških mjera prema preporukama Stožera CZ kako bi se zaštitili od zaraze virusom Covid 19, a i drugih zaraza.

“Živimo i radimo svjesni opasnosti zaraze, ali i da je kretanje na otvorenom prirodnom prostoru preventiva zaraze”, rekla je Kalajdžija i nastavila: “Naše sudjelovanje u znanstvenom projektu pod nazivom HODANJE NAM JE ZAPISANO U GENIMA traje od početka rujna. Zahvaljujući sudionicima, njihovoj brojnosti, savjesnom i odgovornom ponašanju na svakodnevnim treninzima u tri različita termina i tri različite lokacije u manjim grupama, postali smo prepoznatljivi u javnosti. Hvala svima koji svojom aktivnošću doprinose očuvanju vlastitog zdravlja i šire društvene zajednice te kvaliteti rada Udruge Drava.”

nordijsko hodanje drava 2 nordijsko hodanje drava 3

24. 09. 2020.