Mali i veliki biciklisti na tradicionalnoj, ove godine 21. varaždinskoj Biciklijadi

ZSUGV

04. 06. 2022.

Tradicionalna varaždinska Biciklijada, koja je ove godine doživjela svoje 21. izdanje, okupila je u subotu brojne male i velike bicikliste.

I ovoga puta Biciklijadu su organizirali Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Brdsko biciklistički klub ASI i Udruga „Varaždinski biciklisti“, a održana je pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Predsjednik ZSUGV, Alen Runac, istaknuo je da je iznimno zadovoljan što se nakon pauze uvjetovane pandemijom krenulo s pojačanim sportskim aktivnostima, podsjetivši na 3. humanitarnu utrku anđela prije dva tjedna, na koju se odazvao velik broj ljudi.

„Veseli me da ima jako puno djece koja su došla sa svojim malim biciklićima, lijepo ih je za vidjeti. Najmlađi sudionik, koji je samostalno odvozio čitavu rutu, ima tek pet godina. Odmah najavljujem da ćemo uskoro krenuti i sa sportskim višebojem za osnovnoškolce”, istaknuo je Runac, naglasivši kako je zahvaljujući potpori Grada Varaždina sudjelovanje na varaždinskoj Biciklijadi besplatno, za razliku od drugih biciklijada.

„Osigurali smo majice, vodu i ručak za sudionike, vrijeme nas je poslužilo i bio je ovo još jedan lijep sportski, ali možemo slobodno reći i obiteljski događaj. Nadam se da su svi doista uživati u ovom lijepom danu”, zaključio je Runac.

Biciklistima se na startu pridružio i zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Miroslav Marković, te podsjetio da je nova gradska uprava prva uvela jedan grad u Europsku biciklističku federaciju.

„Grad Varaždin je punopravni član Europske biciklističke federacije, radimo na infrastrukturi biciklizma i tu je nova biciklistička staza u Gojancu. Želimo potaknuti i promjenu Nacionalne strategije biciklizma, tražili smo, odnosno predložili da se zaposlenicima koji dolaze biciklom na posao da porezna olakšica. Vidimo da je u ovoj energetskoj, ali i zdravstvenoj krizi pretilosti, dijabetesa i ostalih bolesti, bicikl najjeftinije, najbolje i najzdravije prijevozno sredstvo, stoga pozivam sve da se voze biciklima jer to je jedini pogon koji ne košta i ne treba osiguranje. Vidimo ove ljude koji na ovaj način obilježavaju jučerašnji Svjetski dan bicikla i mislim da je to pravi put i za nas”, rekao je Marković.

Biciklijada je ovoga puta krenula od Kapucinskog trga, Ulicom Augusta Cesarca, Zagrebačkom i Gospodarskom ulicom, prošla kroz Kućan Marof, Kućan Donji, Trnovec, Slobodnu zonu i Aquacity te pored Arene do cilja kod „Stare vage“ na Trg Matije Gupca.

Na Aquacityju je održana akcija čišćenja zelene površine uz cestu koja od Aquacityja vodi prema firmi Colas, a polusatna je akcija organizirana u suradnji s trgovinom Decathlon koja je pripremila okrjepu za bicikliste, vreće za smeće i jednokratne rukavice te osigurala odvoz prikupljenog smeća.

Nakon Aquacityja, put je nastavljen prema Areni i do „Stare vage“, gdje su se sudinoci Biciklijade družili uz topli obrok.
Uz Decathlon, održavanje Biciklijade pomogli su Autservisni centar Varaždin, Postaja prometne policije Varaždin, Javna vatrogasna postrojba Varaždin i DVD Biškupec.

Istaknimo i da je uvod u ovogodišnju Biciklijadu, bio program koji je pripremila Udruga „Varaždinski biciklisti”, a koji je održan u petak, 3. lipnja, na Svjetski dan bicikla. Organizatori su u prostoriji bivšeg Levi’sa, u Školskoj ulici u centru Varaždina, pripremili edukativni film i biciklopopravljaonu s temom – promjena gume na biciklu.

vz biciklijada014 – kopija

vz biciklijada000 – kopija vz biciklijada001 – kopija vz biciklijada002 – kopija vz biciklijada003 – kopija vz biciklijada004 – kopija vz biciklijada005 – kopija vz biciklijada006 – kopija vz biciklijada007 – kopija vz biciklijada008 – kopija vz biciklijada009 – kopija vz biciklijada010 – kopija vz biciklijada011 – kopija vz biciklijada012 – kopija vz biciklijada014 – kopija vz biciklijada015 – kopija vz biciklijada016 – kopija vz biciklijada017 – kopija vz biciklijada018 – kopija vz biciklijada019 – kopija vz biciklijada020 – kopija vz biciklijada021 – kopija vz biciklijada022 – kopija vz biciklijada023 – kopija vz biciklijada024 – kopija vz biciklijada025 – kopija vz biciklijada026 – kopija vz biciklijada027 – kopija vz biciklijada028 – kopija

04. 06. 2022.