Korona nije zaustavila vrhunske rezultate, ali izgubila su djeca

Atletski klub Sloboda

19. 02. 2021.

Pandemija koronavirusa u dobrom je dijelu zaustavila sport. Nastavljena su natjecanja vrhunskih ekipa i pojedinaca, ali zaustavljen je rad s djecom.

U takvim uvjetima vrhunske rezultate postiže iznimno talentirana generacija mladih atletičara Slobode, ali nedostaje rad s djecom.

– Korona kriza pogodila je sve kategorije osim visoko kategoriziranih natjecatelja koji su imali mogućnosti trenirati u zagrebačkoj atletskoj dvorani, tjedno smo 3-4 puta išli u dvoranu, a dio smo odrađivali u našoj dvorani i nešto malo vani. Ali osakaćeni smo za onaj mlađi dio. Djecu nemamo od jeseni, nema ni rekreativnog dijela s kojim popunjavamo natjecateljski. Svi su van pogna jer nije bilo uvjeta, isu smjeli dolaziti na stadion, nisu mogli u dvoranu – kaže predsjednik AK Sloboda Stjepan Smernjak.

Vrhunski varaždinski atletičari i na posljednjim natjecanjima ostvarili su izvrsne rezultate.

– Imamo ekipu od 12 djece koja kucaju na svjetska vrata, na balkanskom prvenstvu do 20 godina četiri od pet hrvatskih medalja su varaždinske. Klara Koščak, najbolja sportašica Varaždina za 2020. godinu, osvojila je tri medalje, jednu s Rahelom Leščak u štafeti, a četvrtu je dodao Roko Farkaš. I to su samo posljednji veliki rezultati – podsjeća Smernjak.

ak sloboda 3

– Žao nam je što nismo imali normalnu godinu, normalne uvjete za treniranje. U ovim uvjetima ostvareni rezultati su vrhunski, to su rezultati koji su na prvom mjestu na svjetskoj ljestvici. Da smo imali mogućnosti raditi i s atletičarima koji su malo iza ovih vrhunskih, bilo bi još rezultata i oni bi napredovali. Oni su sad u mirovanju, treniraju doma, po šumarcima i obalama, ali to nije to – dodaje.

Iako su mladi, varaždinski se atletičari već potvrđuju rezultatima na seniorskoj razini.

– Nama se poklopilo puno stvari, imamo izuzetno talentiranu generaciju, imamo motivirane trenere, koji su vrhunski stručnjaci. Imamo dobar suport u infrastrukturi. Nije lako imati dobru generaciju i stručno ju dovesti na visok rezultat. Treba puno truda, napora, laganja i odricanja. Ti mladi sportaši ne žive običan život, oni žive samo za sport – kaže predsjednik Slobode.

Iz kluba ističu da je suradnja sa Zajednicom sportskih udruga Grada Varaždina izvanredna.

– Mi koristimo objekt kojim upravlja Zajednica, a ona nas prati i u svim segmentima, prijevozu, u nekim drugim situacija kad je početna brza pomoć. S takvom podrškom lakše se posvetiti treningu i natjecanjima i ostvarivanju vrhunskih rezultata – zaključuje Smernjak.

ak sloboda smernjak

19. 02. 2021.