Iznimno uspješan biciklistički kamp

Želim voziti bicikl

15. 04. 2021.

Autor i voditelj projekta ŽELIM VOZITI BICIKL dr.sc. Branimir Štimec, prof. naglašava:

„Sva biciklistička natjecanja, nastupi na svjetskim i europskim prvenstvima, pehari i zlatne medalja ne mogu se usporediti sa osjećajem kada naučite malo dijete iz četvrtog razred osnovne škole da „pobijedi“ strah od velikog jurećeg kamiona koji kulturno staje i propušta malu učenicu jer ona ima prednost. Nakon deset godina u dvorani i pet godina sa djecom na cesti smatram da smo svi zajedno uspjeli. Projekt ŽELIM VOZITI BICIKL prepoznat je od naših partnera koji su potvrdili da će projekt podržavati i dalja ali i svih sudioniku u prometu o kojima ovisi sigurnosti naših najmanjih.“

Nositelj projekt ŽELIM VOZITI BICIKL je BASK VINICA a obuhvaća četiri škole s kojima rade četiri nastavnika TZK. Nastavnici tijekom listopada, studenog i prosinca, motiviraju učenike svih razreda svoje škole da sudjeluju na Državno natjecanju Prometna Učilica (ucilica.skole.hr), a tijekom veljače i ožujka organiziraju i provode Školska natjecanja Sigurno u prometu za učenike trećih, četvrtih, petih i šestih razreda. U Prometnu Učilicu uključeno je 300-tinjak učenika, a u Sigurno u prometu 100-tinjak učenika iz naših škola. Nakon školskih natjecanja dvije djevojčice i dva dječaka ukupno njih 16 dolaze na biciklistički kamp u OŠ Vinica kako bi se pripremili za Županijsko natjecanja. Biciklistički kamp dolazi kao finale na sve dosadašnje aktivnosti. Najveći uspjesi projekta do sad su osvajanje 1. mjesta na državnom natjecanju Prometnoj Učilici i osvajanje 1. mjesta na državnom natjecanja Sigurno u prometu. Na oba dva natjecanja pobjede su ostvarene u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

Trajanje biciklističkog kampa za najbolje učenike četiri iz svake škole

06.04.2021. Prvi dan kampa – staze Općine Vinica od 9:00 – 12:00
– stavljanje biciklističke kacige, kretanje i zaustavljanje, vožnja po poligonu i dr.
07.04.2021. Drugi dan kampa – staze Općine Cestica od 9:00 – 12:00
-učenje vožnje po kružnom toku i vožnja kroz raskrižje s i bez prometnika i dr.
08.04.2021. Treći dan kampa – staze Općine Petrijanec od 9:00 – 12:00
-vožnja u koloni, vožnja u paru, vožnja po biciklističkoj traci, pješački prijelaz i dr.
09.04.2021. Četvrti dan kampa – staze Grada Varaždina od 9:00 – 12:00
– gradska vožnja, predavanje, video filmovi, vožnja na simulatoru vožnje i dr.

Voditelji nastavnici :
dr.sc. Branimir Štimec, nastavnik TZK (OŠ Vinica), Nikola Sedlar, nastavnik TZK (VII. OŠ Varaždin), Dubravko Banek, nastavnik TZK (OŠ Petrijanec), Predrag Dobrotić, nastavnik TZK (OŠ Cestica) i Ana Marija Galeković – studentica Kineziološkog Fakulteta

Škole : Osnovna škola Vinica (Mirjana Jambriško), Osnovna škola Cestica (Nevenka Turščak) Osnovna škola Petrijanec(Valerija Paljak), VII. OŠ Varaždin (Jurica Hunjadi), Srednja škola Arboretum Opeka Marčan (mr.sc. Rajka Tršinski)

Pokrovitelji: Općina Vinica (Mirjana Jambriško), Općina Cestica (Mirko Korotaj), Općina Petrijanec (Željko Posavec), Zajednica sportskih udruga grada Varaždina (mr.sc. Alen Runac), Prometna policija prometne postaje Varaždin (Davor Bezak) , HAK AK Varaždin (Stanislav Hošnjak), Stolarija Mesek (Nenad Mesek), Certus sustavi (Mario Krobot).
U dva navrata Ministarstvo znanosti i obrazovanja (2017. godine i 2019. godine)

Nastavak projekta ŽELIM VOZITI BICIKL kroz narednih godina razvijao bi se u smjeru:

1. U suradnji s partnerima učiniti projekt SAMOODRŽIVIM te omogućiti svim učenicima 4-tih razreda osnovnih škola da OBAVEZO prođu biciklističku obuku te da dobe svoju vozačku dozvolu.
– Kupnja 15 bicikla za svaku školu s spremištem – Ministarstvo znanosti i obrazovanja
2. Da se prometnice Općine Vinica, Cestica, Petrijanec i dio Grada Varaždina označe kao posebno mjesto za biciklističku obuku na prometnicama.
– Koordinirano s nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa
3. Da se izgradi biciklistička staza odvojena od prometnice Varaždin (rotor groblje) -Petrijanec (Zelendvor)– Vinica (Arboretum Opeka), te uz Dravu prema Cestica
– Koordinirano s natječajima europske unije –
4. Izgradnja PUMP-TRACK staze na Vinici/Cestica/Petrijanec/Varaždin za djecu i najmlađe
– Središnji državni ured za sport –
5. Izgradnja centra biciklističke izvrsnosti za razvoj natjecateljskog biciklizma.
– Hrvatski olimpijski odbor –

1. dan - Općina Vinica 2. dan Općina Cestica 3. dan - Općina Petrijanec 4. dan - Grad Varaždin

15. 04. 2021.