Drugi dan jubilarnog 20. olimpijskog festivala: više od 50 vrtićaraca pokazalo svoje biciklističke vještine

ZSUGV

24. 05. 2023.

Smijeh, veselje, rekreacija i odlična zabava vladali su u utorak na vanjskom igralištu kod sportske dvorane Graberje gdje je više od 50 mališana iz devet varaždinskih dječjih vrtića demonstriralo svoju spretnost i svoje biciklističke vještine. Naime, u sklopu ovogodišnjeg jubilarnog 20. olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina, vrtićarci su se okušali u vožnji bicikala na biciklističkom poligonu.

Iako naglasak dječjeg olimpijskog tjedna nije na plasmanu, već aktivnom sudjelovanju, mališani su pokazali zavidnu razinu upravljanja biciklom i savladavanja prepreka te je u tijesnoj bodovnoj razlici poredak vrtića slijedeći: DV Trakošćanska, DV Bajka, DV Čira-Čara, DV Dravska, DV Biškupec, DV Sveta Uršula, DV Panda, DV Zeko, DV Koprivnička.

Riječ je o dugogodišnjoj manifestaciji koju pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Varaždina organizira Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, a tradicionalno okuplja više od 600-tinjak djece iz svih varaždinskih dječjih vrtića.

Kako je naglasila Anica Sitar, stručna suradnica u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina i koordinatorica ovog projekta, njihov je glavni cilj djecu od najranije dobi potaknuti na bavljenje sportom.

-Olimpijski festival dječjih vrtića iz godine u godinu raste, okuplja sve veći broj mališana, njihovih odgojitelja i roditelja što nas izuzetno veseli. Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina raznim projektima i programima nastoji uključiti što veći broj građana u sportske i rekreativne aktivnosti, a posebnu pažnju pridajemo našim najmlađima budući da znamo koliko je važno usaditi ove zdrave navike od malih nogu. Bavljenje sportom nije važno samo za fizičko zdravlje, već i za mentalno, razvija socijalne vještine, timski duh i stvara nova prijateljstva te djecu potiče na boravak na svježem zraku što je posebno važno u današnje vrijeme kada je tehnologija uzela maha – poručila je Sitar.

Cilj događanja, osim rekreacije, bio je i naučiti djecu prometnim pravilima i prometnoj kulturi kako bi bili sigurni sudionici prometa. Upravo zato cijeli se događaj odvio u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Hrvatskim autoklubom.

Dražen Serini, policijski službenik za prevenciju u cestovnom prometu postaje Prometne policije Varaždin, istaknuo je kako je važno djecu od malih nogu naučiti prometnoj kulturi.

-Djeca do 16. godine moraju nositi zaštitnu kacigu i ujedno se kretati po biciklističkoj stazi ili traci, a ako ih pak nema onda uz desni rub kolnika. Kako bismo spriječili prometne nesreće u kojima su sudionici djeca, bitno je na samom početku naučiti ih upravljati biciklom, stabilnosti upravljanja biciklom te provjerama koje su dužni napraviti. Osim pravilnog upravljanja biciklom, važna je i njegova ispravnost, a djecu je važno i naučiti prepoznavanju prometnih znakova i njihovom značenju – pojasnio je Serini.

Tomislav Pintek, stručni voditelj autoškole u Autoklubu Varaždin, poručio je kako će ovo događanje djeci itekako pomoći u budućnosti kako bi se danas, sutra mogli samostalno snalaziti u prometu.

– Hrvatski autoklub intenzivno surađuje s policijom, budući da znamo da su upravo djeca najranjiviji sudionici u prometu. Mnogi vrtićarci će po prvi puta biti sami u prometu tek kada krenu u osnovnu školu zbog čega ih je važno prije naučiti prometnim znakovima, prometnoj kulturi i prometnim pravilima – kazao je Pintek.

U vožnji bicikla okušao se i šestogodišnji Jan iz Dječjeg vrtića Trakošćanska, koji ga je naučio voziti s četiri godine.

-Veselim se vožnji bicikla. Važno je baviti se sportom da budem jak, veseo i sretan – rekao je Jan.

Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina nastavlja se natjecanjem u teniskom višeboju koje je na redu u srijedu od 10 sati na teniskim terenima Varteks.

zsugv olimpijada bic000 zsugv olimpijada bic001 zsugv olimpijada bic002 zsugv olimpijada bic003 zsugv olimpijada bic004 zsugv olimpijada bic006 zsugv olimpijada bic007 zsugv olimpijada bic008 zsugv olimpijada bic009 zsugv olimpijada bic010 zsugv olimpijada bic011 zsugv olimpijada bic012 zsugv olimpijada bic013 zsugv olimpijada bic014 zsugv olimpijada bic015 zsugv olimpijada bic016 zsugv olimpijada bic017 zsugv olimpijada bic018 zsugv olimpijada bic019 zsugv olimpijada bic020

24. 05. 2023.