Čim je situacija dopustila, najbolji sportaši i sportski djelatnici Varaždina primili su svoja priznanja i nagrade

Uručenje priznanja i nagrada 58. izbora sportaša godine Grada Varaždina u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina

26. 05. 2021.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je 58. izbor sportaša godine Grada Varaždina za 2020. godinu, no zbog panedmije koronavirusa nije mogla organizirati svečanost dodjele priznanja i nagrada u tradicionalnom terminu početkom godine.

Čim je epidemiološka situacija dopustila, najbolji sportaši i sportski djelatnici Varaždina primili su svoja priznanja i nagrade.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Alen Runac, istaknuo je da je izrazito teška godina iza nas, a održan je samo dio natjecanja.

„Ali naši natjecatelji su postigli vrhunske rezultate i to valja nagraditi. Nismo se odlučili za neka online uručenja nagrada kao što su to neke druge institucije uradile. Mi smo pričekali da se epidemiološki uvjeti poboljšaju pa da svim tim ljudima koji su svoj trud, svoja odricanja tijekom cijele godine pa i proteklih godina, uložili u sport, ovdje svi zajedno zaplješćemo, stisnemo im ruku i čestitamo“, rekao je Runac.

Nagrade najboljima uručio je i gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok.

„Najljepše je to što je ovo finale jednog natjecanja, za najboljega sportaša, ali unatoč tome što je natjecanje, oni su svi jedna velika obitelj. Tu nema ni zavisti, ni ljubomore, to je korektno natjecanje, a svi se osjećaju kao jedno, kao velika športska obitelj, i ja se osjećam među njima kao dio te obitelji. Varaždinski sport je u protekle četiri godine postigao izvanredne rezultate. Posljednje ovi mladi sportaši Garibović, Koščak, naši klubovi, naši izbornici“, kazao je gradonačelnik te podsjetio da su u posljednje četiri godine povećana sredstva za varaždinski sport.

Stručna prosudbena komisija, koja broj 62 člana, za najbolje u 2020. godini izabrala je Enesa Garibovića iz Športskog karate kluba „Varaždin“, Klaru Koščak iz Atletskog kluba „Sloboda“, seniorsku momčad Hrvačkog kluba „Vindija“ i ekipu Ženskog rukometnog kluba „Koka“.

Enes Garibović (24) šestu je godinu zaredom proglašen najboljim varaždinskim sportašem, a upravo se vratio iz Poreča s europskim ekipnim zlatom i pojedinačnom broncom.

„Svaki puta sam rekao, i iza toga stojim, da je to posebna nagrada jer je Grad Varaždin grad sporta s iznimnim sportskim pojedincima i ekipama. Bit najbolji u svom gradu pored svih sportova i sportaša je stvarno iznimna i velika čast. Ali nema puno vremena za slavlje jer u lipnju predstoji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Tokiju. Treba odraditi do kraja i nadam se da bude opet dobrih vijesti kao iz Poreča“, rekao je Garibović.

Nova najbolja sportašica Varaždina, Klara Koščak (16), postala je prvakinja Balkana u disciplini 60 metara s preponama s rezultatom 8,59, a osvojila je i zlato u štafeti 4×400 metara. Na PH za juniore Koščak je osvojila dva zlata i oborila dva osobna rekorda.

„Prošla godina mi je bila jako uspješna što se tiče sportskih rezultata. Prvi put sam nastupala na nekim većim međunarodnim natjecanjima i osvojila medalje. Izbor za najbolju sportašicu Varaždina mi znači jako puno, pogotovo jer sam bila najmlađa u toj konkurenciji, koja je bila stvarno odlična, sve puno vrhunskih sportašica. I ova godina mi je počela odlično, a još me čekaju neka veća natjecanja“, kazala je Koščak.

Hrvačkom klubu „Vindija“ pripao je 19. naslov najbolje varaždinske momčadi, a Ženski rukometni klub „Koka“ po sedmi je put proglašen najboljom ženskom ekipom Grada Varaždina.

Najbolji sportaši osoba s invaliditetom ili gluhih osoba su Tomislav Špalj iz Saveza športskih udruga osoba s invaliditetom Grada Varaždina, Sabina Kušter iz Plivačkog kluba „Vidra“, Kuglački klub „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom Grada Varaždina kao muška, te kao ženska ekipa Pikado klub osoba s invaliditetom „Varaždin“.

Sve nagrade za najveće nade varaždinskog sporta otišle su u Atletski klub „Sloboda“: pojedinačno Martinu Mlinariću i Jani Koščak te u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade Roku Farkašu, Janku Kišaku, Marku Kušteru i Mateu Pongračiću.

Dobitnik priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina za 2020. godinu za životno djelo je Josip Plečko iz Streljačkog društva „Varaždin“.

„Ugodno sam iznenađen. Drago mi je da sam ja bio ovogodišnji izbor djelatnika u sport i nadam se da to nije moja zadnja riječ. Svaka je nagrada uvijek dobrodošla, u bilo kojem obliku. A nagrada za sport nije mala stvar u Varaždinu. S obzirom da je Varaždin sportski grad, i mladih i starih, ima nekoliko tisuća sportaša. Nadam se da ćemo i dalje biti dobri i boriti se za medalje“, rekao je Plečko.

Posebna su priznanja primili Božidar Vučetić (Udruga „Đuro Kulčar“), Pavao Vlahek (Savate klub „Fight Club Kovačić”) i Srećko Radulović (Klub nordijskog hodanja „Varaždin“).

Dobitnici zlatnih plaketa su Marko Santo (ŽRK „Koka“), Nenad Oskoruš (Streljački klub „Varteks”), Boris Zernec (Biciklističko društvo „Sloga”) i Ivica Đolonga (Odbojkaški klub „Kitro”).

Trener godine je Patrik Koščak (AK „Sloboda”), sportski djelatnik Slobodan Runjak (OK „Kitro”), a školski sportski djelatnik Dunja Ščapec (Srednja strukovna škola Varaždin).

Dobitnici diploma su Lucija Pokos (AK „Sloboda”), Andrej Ilić (Gimnastički klub „Vindija”), Damir Hirš (Zbor atletskih sudaca Varaždin), Ivan Čorba (Trkački klub „Marathon 95”), Oto Rihtarić (Tenis klub „Varaždin 1181”), Jasenka Peršić (Hrvatsko planinarsko društvo „MIV”), Jurica Vidaček (Gradski rukometni klub „Varaždin 1930”), Ines Domjan i Ivana Dežić (ŽRK „Koka”) te Rudolf Jurinjak (Savez sportskih udruga osoba s invaliditetom Grada Varaždina).

Jubilarne nagrade išle su Hrvačkom klub „Vindija“ za 70 godina te Hrvatskom planinarskom društvu „MIV“ i Streljačkom klub gluhih „Varaždin“ za 40 godina djelovanja.

Sportski uzori su Vito Kos (1.OŠ), Leda Pikija (2.OŠ), Marta Erhat (3.OŠ), Jana Koščak (4.OŠ), Martin Patrčević (5.OŠ), Vili Kelemen (6.OŠ), Cris Benček (7.OŠ) i Elvis Balog (Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“).

zsugv 1 Svi dobitnici zsugv 2 Glavni tajnik HOO zsugv 3 Predsjednik ZSUGV zsugv 4 Gradonačelnik zsugv 5 uzvanici zsugv 6 Sportski uzori

zsugv 7 Diplome


zsugv 8 Jubilarne nagrade zsugv 9 Pedagog, trener, sp.djelatnik zsugv 10 Zlatna plaketa zsugv 11 Posebno priznanje zsugv 12 Životno djelo zsugv 13 Najveće nade zsugv 14 Sportaši i ekipe OSI zsugv 15 Ekipe zsugv 16 Sportašica i sportaš

26. 05. 2021.