Atletski klub Sloboda Varaždin proslavio jubilarnih 90 godina postojanja i neprekinutog rada!

Podijeljene nagrade i zahvalnice

09. 05. 2022.

Svečanom sjednicom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak je obilježeno jubilarnih 90 godina postojanja i neprekinutog rada Atletskog kluba Sloboda.

-Početak atletike bio je formalno 1932. godine, a već 1936. smo imali prvog olimpijca u Berlinu, Rudolfa Markušića u bacanju koplja. Do Drugog svjetskog rata atletika je stasala na sadašnjem Varteksu, do današnje Slobode gdje je uređeno novo igralište koje je postalo domicilna kuća atletike gdje su bile drvene svlačionice i drvene tribine koje su izgorjele te je gradsko rukovodstvo odlučilo krenuti u izgradnju stadiona gdje su se održala juniorska prvenstva u Europi i to je zadnja karika koja je digla atletiku na današnji nivo. Danas imamo najbolje uvjete u okolini, izvrsne rezultate i jako dobre natjecatelje i puno djece koja se bavi atletikom. I to je sukus i rezultat ovih 90 godina rada – podsjetio je predsjednik kluba Stjepan Smernjak.

Svečanosti je nazočio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić koji je naglasio kako je AK Sloboda Varaždin izgrađen brend.

-90 godina ovog kluba obilježilo je ne samo varaždinsku atletiku i varaždinski sport nego cijelu hrvatsku atletiku i šire. Varaždin ima trenutno jedan od najboljih atletskih objekata u Hrvatskoj koji je obilježio i Europu. Uz sjajne atletičare, trenere, organizatore i dugu tradiciju Varaždin je na poseban obilježio hrvatsku atletiku organizirajući najveća europska natjecanja. Slaveći 90 godina kluba siguran sam da će se i 100. obljetnica kluba obilježiti na znakovit način, a podloga za to je odlična infrastruktura i još bitnije, da u AK Sloboda trenira vrlo uspješna i odlična mlada generacija zasigurno obilježiti sljedeće desetljeće – istaknuo je Veštić.

Jedan od nagrađenih Marinko Šipoš, 50 je godina u atletici – od 1972. do 1979. kao aktivni atletičar, a kasnije trener u AK Sloboda.

-Taj period možemo podijeliti u dva razdoblja. Jedno je do 1972. do 1985. do izgradnje novog atletskog stadiona za potrebe organizacije juniorskog Prvenstva Europe u atletici 1989. godine, to je bilo vrijeme kada nismo imali nikakve uvjete. Međutim, i to smo vrijeme, mi atletičari, kojima je trener bio Dražen Ožeg stvarali rezultate na nivou Hrvatske i bivše Jugoslavije. Izgradnjom atletske staze 1986. godine Varaždin dobiva vrhunske uvjete za atletiku i to je jedan od najbolje opremljenih atletskih stadiona. Osim toga, 2019. godine organizirali smo ekipno prvenstvo Europe u atletici gdje smo transformirali atletsku stazu i sada definitivno imamo najbolje uvjete u Hrvatskoj za vrhunske rezultate – kazao je Šipoš.

Nagrađeni su natjecatelji koji su ostvarili najbolje rezultate te je zahvalnica uručena Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom atletskom savezu, Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina i drugima.

ak-sloboda-90-godina-2 ak-sloboda-90-godina-3 ak-sloboda-90-godina-4 ak-sloboda-90-godina-5 ak-sloboda-90-godina-6 ak-sloboda-90-godina-7 ak-sloboda-90-godina-8 ak-sloboda-90-godina-9 ak-sloboda-90-godina-10 ak-sloboda-90-godina-11 ak-sloboda-90-godina-13 ak-sloboda-90-godina-14 ak-sloboda-90-godina-15 ak-sloboda-90-godina-16 ak-sloboda-90-godina-17 ivan-vestic marinko-sipos stjepan-smernjak

vzaktualno.hr

09. 05. 2022.