Živković i Štefulj pobjednici 5. Utrke za mač grofa Draskovicha

AK Varaždin i AK Sloboda

09. 07. 2019.

U nedjelju je u Trakošćanu, u organizaciji AK Varaždin i AK Sloboda, održana sad već i 5. Utrka za mač grofa Draskovicha. Kao i prijašnjih godina, nastupiti se moglo u dvije različite utrke i to na 5,2 km ili 10 km.
Bez obzira na lošu vremensku prognozu, vrijeme je organizatore ipak dobro poslužilo te je zaista bio pravi gušt trčati i uživati na ovoj jedinstvenoj utrci. S obzirom da je već prošle godine utrka pobudila veliki interes (440 finišera), za očekivati je bilo da će tako biti i ove godine. No, mimo svih očekivanja, morali su zatvoriti mogućnost prijava na utrku iz razloga što su popunili očekivani limit od 700 natjecatelja. Upravo iz razloga ovolikog broja natjecatelja ove godine su po prvi puta imali odvojeni start utrke na 5,2 km odnosno 15 minuta kasnije na 10 km.
Neposredno pred start utrke na 5,2 km Patricia Lacković odradila je zagrijavanje trkača uz zumbu, a nakon toga s par riječi dobrodošlice svim trkačima se obratio ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić koji je pucnjem iz startnog pištolja označio i službeni početak utrke. Nakon 15-ak minuta načelnik Općine Bednja Damir Poljak također je pozdravio sve trkače i označio start utrke na 10 km. Trkače je na samom startu pozdravio i predsjednik AK Sloboda, dopredsjednik HAS-a te direktor utrke Ivan Domislović.
U utrci na 5,2 km kod žena je uvjerljivo pobijedila mlada i sve bolja članica AK Varaždin Simona Jambrošić u vremenu 22:27 ispred Helene Gleđe (AK Dubrovnik – 25:00), dok se na 3. mjesto plasirala Vanja Rupčić (AK Koprivnica – 26:00).
Kod muškaraca je pobijedio Danijel Peček (AK Dubrovnik – 19:24), ispred Brune Kosa (Atletski klub Rudolf Perešin – 19:50) te trećeplasiranog Đure Komlenovića (Cjevomont Kutina – 20:15).
U utrci na 10 km pobijedio je Ante Živković (AK Dubrovnik) u vremenu 38:10 dok se Andrej Hladnik iz AK Varaždin uz pravu borbu do samog kraja sa samo 20-ak sekundi zaostatka ipak morao zadovoljiti drugim mjestom istrčavši ovu stazu za 38:30. Odličnom utrkom na trećem mjestu pridružio im se na pobjedničkom postolju također član AK Varaždin Matija Zdravec koji je istrčao utrku za 40:05.
Kod žena je uvjerljivo pobijedila prošlogodišnja pobjednica Ana Štefulj (AK Sljeme – 41:55) ispred Tee Faber (AK Dubrovnik – 45:03) dok se na 3. mjesto i odličnom utrkom plasirala članica AK Slobode Paula Šimunčić u vremenu 45:20.
Ovim pobjedama Ana i Ante ostvarili su pravo upisa imena pobjednika na mač koji ostaje za vječnost i bit će pohranjen u dvorcu.
Kao posebnost ovogodišnje utrke svakako je za istaknuti „duh“ vremena koji su pokušali dočarati voditelj programa – vitez Zvonko Artić i u prekrasnim krinolinama mlade dame Petra i Patricia koje su u samom cilju dijelile jedinstvene finišerske medalje – mačeve. Svo troje došli su do punog izražaja upravo kod proglašenja pobjednika. Organizatori se nadaju da će ovogodišnja utrka mnogima ostati u lijepom i nezaboravnom sjećanju te da se u još većem broju vide iduće godine. Zahvaljuju sponzorima koji su pomogli oko ovogodišnje utrke: Dvor Trakošćan, Općina Bednja, Hotel Trakošćan, Keindl, DVD Bednja, Jambrošić d.o.o., Biovitalis, Farmex d.o.o., Klesarstvo Baranašić, Konto d.o.o., Zgradarska tehnika, Tiskara Praxa, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždin, Autoprijevoznički obrt Puffy – Radovan i DVD Radovan.

09. 07. 2019.