Varaždin dobiva ekipno europsko prvenstvo u atletici?

Dopredsjednik Europske atletske federacije Dobromir Karamarinov u Varaždinu

07. 10. 2017.

Varaždin je u subotu posjetio Dobromir Karamarinov, dopredsjednik Europske atletske federacije.
U varaždinskoj Gradskoj vijećnici primila ga je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, zajedno s Ivanom Veštićem, predsjednikom Hrvatskog atletskog saveza, i Ivanom Domislovićem, predsjednikom AK Sloboda i dopredsjednikom HAS-a.
Povod posjeta je prijedlog da se Varaždin kandidira za domaćina Ekipnog prvenstva Europe u atletici 2019. godine. Kako je želja Hrvatskog atletskog saveza i Atletskog kluba Sloboda iz Varaždina ponovno se kandidirati za organizaciju Ekipnog prvenstva Europe 2019. godine, dopredsjednik Europske atletske federacije izrazio je želju posjetiti Varaždin. Ove godine Ekipno prvenstvo je održano u Tel Avivu u Izraelu, a kandidaturu je istaknuo i Varaždin. Hrvatski atletski savez bi za sljedeće prvenstvo 2019. godine ponovno predložio Varaždin. To bi ujedno bilo obilježavanje 30. godišnjice održavanja JUPEA-e i izgradnje stadiona.
– Ekipno europsko prvenstvo prvi će se put održati u kolovozu budući da se 2019. svjetsko prvenstvo seli na kraj rujna i početak listopada jer se održava u Dohi u Kataru. Zato smo promijenili termin EP-a koje je uvijek bilo u trećem vikendu lipnja. 2019. bit će točno 30 godina od JUPEA-e u Varaždinu i siguran sam da ćete dobiti kandidaturu te da će obnovljeni stadion pružiti odlične uvjete za natjecanje – rekao je Karamarinov.
Zamjenica gradonačelnika je istaknula da će se provjeriti stanje stadiona Sloboda, ali i studentskog doma gdje bi sportaši trebali spavati.
– Probat ćemo napraviti sve da kandidatura Varaždina uspije. Očekuje nas, u slučaju prihvaćanja kandidature, sanacija stadiona Sloboda – dodala je Malenica.
Veštić je naglasio da je zajednički interes Grada, atletskog kluba i HAS-a u Varaždinu bude jedna vrhunska atletska manifestacija.
– Ekipno prvenstvo Europe je vrhunac koji možemo dobiti. Mislim da ćemo iskoristiti trenutak prepoznatljivosti hrvatske atletike kroz rezultate i uspjehe, i s druge strane samog Varaždina kao dobrog organizatora, s dobrom atletskom infrastrukturom. Prošli tjedan ovdje je vrlo uspješno bio organiziran susret pet kadetskih reprezentacija s više od 300 natjecatelja – kazao je predsjednik HAS-a, a Domislović je dodao da je za opstanak i napredak atletike, ali i objekta, potrebno ići u organizaciju natjecanja.
– Drugi put se kandidiramo za ekipno EP. To je natjecanje čiji će trošak biti financiran iz Europske atletske federacije, dok će Grad morati uložiti u svoj vlastiti objekt – Slobodu. Natjecanje košta oko pola milijuna eura, a u Varaždinu će u pet dana biti tisuću ljudi. To je velika promocija za grad i šansa da se objekt dovede u stanje u kakvom je bio prije 30 godina – rekao je predsjednik AK Sloboda.
Odluka o domaćinu ekipnog europskog prvenstva 2019. godine znat će se početkom proljeća.

07. 10. 2017.