Sportski uzori škola – Bruna Borovec, Nika Dobovičnik, Luka Florijanić, Petra Žanić, Filip Kukec, Barbara Kelava, David Šestak i Magdalena Dvorski

57. proglašenje najboljih sportaša Grada Varaždina

16. 02. 2020.

Učenica Bruna Borovec učenica je 8.b razreda I. OŠ Varaždin. Od prvog razreda to je učenica koja je uzor i primjer svojim prijateljima a sport je sastavni dio njenog života. Uz oca trenera stolni tenis počela je trenirati sa sedam godina. Svakodnevni treninzi u STK Starr i danas oduzimaju joj jako mnogo vremena no to je nije spriječilo u tome da od prvog razreda bude odlična učenica te prava prijateljica svima u razredu. Borac je za pravdu i samim time također oduvijek pomaže kod učenja svojim prijateljima kojima je to potrebno. Također, 2017. godine na državnom prvenstvu kao članica ekipe I. OŠ osvaja naslov državnih prvakinja. Državna prvakinja je u klupskom natjecanju u kategoriji kadetkinja. Preko pedeset puta nastupila je za kadetsku reprezentaciju Hrvatske. Bruna Borovec je ponos našeg razreda i naše škole koji vas uvijek dočeka s osmjehom na licu i ponosna sam što sam njena razrednica. Stella Kulaš

Ja sam Nika Dobovičnik, učenica 8.b razreda II. OŠ Varaždin. Imam 13 godina i plivanjem se bavim već 8 godina u plivačkom klubu Barok. Osvojila sam dosad 183 medalje: 50 brončanih, 53 srebrne i 80 zlatnih, te 5 pehara koje sam osvojila na raznim plivačkim natjecanjima. Najjače i najveće natjecanje na kojem sam nastupila je Državno prvenstvo Hrvatske u plivanju. Također sam više puta isplivala norme za mlađe juniorke i juniore Državnog prvenstva u plivanju, iako sam još uvijek bila kadet. Na kadetskom Državnom prvenstvu zauzela sam 6. mjesto. Zahvaljujući plivanju posjetila sam mnoge Hrvatske gradove: Zadar, Sisak, Dubrovnik, Rijeku, Čakovec Vukovar, a natjecala sam se i izvan Hrvatske u Sloveniji. Trudim se svojim radom i redovitim dolascima na trening poboljšati plivanje da postignem što bolji rezultat u pojedinačnoj konkurenciji, ali i da pridonesem mojoj plivačkoj ekipi u štafeti. Plivanjem se bavim jer je to sport koji me ispunjava i koji volim i njime se mislim baviti i u budućnosti. Odlična sam učenica uzornog vladanja.

Ja sam Luka Florijanić, učenik 8.b razreda 3. osnovne škole Varaždin. Sport kojim se bavim od svoje 5. godine je sportski ribolov. Možda nekima nepoznat i čini se lak, međutim taj sport je jako težak i zahtjevan. Osim samog ribolova, 3 do 4 puta tjedno odlazim u teretanu, a kada ne stignem, vježbam kod kuće. Svaki vikend su treninzi ili natjecanja. Sportom sam se počeo baviti zahvaljujući mom tati i djedu. Oni su već prije bili u ribolovu, ali ne do te mjere kao ja danas. Na svoja prva natjecanja počeo sam odlaziti sa 6 godina. Sportski ribolov me sve više i više počeo zanimati kako sam postajao stariji. Počeo sam eksperimentirati, uvodio sam neke nove tehnike i dolazio do sve boljih rezultata. Moj trener je oduvijek bio moj tata koji je istovremeno najbolji, ali i najgori trener za mene. S obzirom da sam njegov sin, neki put dolazi do nepotrebne nervoze. Ali, sve u svemu, on je meni super trener bez kojeg bi teško došao tu gdje danas jesam. Kad sam se tek počeo natjecati u Ligi mladeži, prvu godinu osvojio sam nagradu za prvaka Hrvatske, a druge godine bio sam drugi u Hrvatskoj. Počela su i natjecanja sa starijima od mene koja su neki put bila uspješna, a neki put neuspješna. Trenutno prvi put moj otac i ja lovimo u zajedničkoj ekipi u sportskom ribolovu. To je prvi takav slučaj u Hrvatskoj. To je meni i mom ocu bio najveći cilj – da lovimo zajedno i da dostignem taj nivo da se mogu boriti s većima i starijima od sebe. Jedan od mojih najvećih uspjeha je sudjelovanje na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, na jezeru El Vicario. Prvi dan izborio sam 2. mjesto, a 2. dan sam bio 6. Bio sam jako sretan, ne samo zbog rezultata, već i zbog same mogućnosti odlaska u Španjolsku. Osim medalja sa svjetskog prvenstva, imam mnoštvo medalja i pehara s brojnih prvenstava u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Moja najveća do danas ulovljena riba je imala 20.410 kg – to je bio šaran iz jezera Rakitije. Ipak, moja najdraža riba je linjak koji je zlatno-zelene boje i to je za mene najvredniji ulov. Osim ribolova, aktivan sam u sportskoj ekipi svoje škole, s kojom sam također osvojio brojne medalje.

Moje ime je Petra Žanić. Rođena sam 09.06.2005. godine i učenica sam 8.b razreda 4. OŠ. Svojih sportskih početaka zapravo se i ne sjećam. Jedino znam da sam uvijek htjela biti bolja od svoje starije sestre Paule – aktualne hrvatske reprezentativke te mojeg najvećeg sportskog uzora. Sjećam se kada me mama upisivala u Plesni studio Vindi iako tako malu djecu nisu primali. No moja mama je nagovorila voditeljicu da barem pokušam te da vide mogu li pratiti taj tempo starije djece. I tako sam s 3 godine počela plesati u Plesnom studiu Vindi. Od tada sam se okušala u nizu sportova poput: plivanja, karatea, šaha, stolnog tenisa, cheerledinga te latino-američkih plesova. Premda sam u nekima od njih postizala zapažene rezultate, npr. 7. mjesto na prvenstvu Hrvatske u šahu te 2. i 3. mjesto na međunarodnim turnirima u cheerledingu, naposlijetku sam se pronašla u košarci. Košarku redovito treniram već više od 3 godine. U tome periodu aktivno igram za sve uzraste, od najmlađih do seniorskih. U slobodno vrijeme igram šah i skijam. Kao priznanje za moj dosadašnji trud, više puta sam izabrana za najkorisnijeg igrača, najboljeg strijelca te najbolju petorku na turnirima, ligama te kampovima. Sanjam da ću jednom braniti boje Hrvatske košarkaške reprezentacije, a upravo dok ovo pišem saznala sam da sam izabrana među 40 najboljih igračica Hrvatske, uzrasta 2004. i 2005. godište, a iz kojih će se odabrati 12 najboljih koje će predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Portugalu 2020. godine.

Zovem se Filip Kukec i učenik sam 7.a razreda V. osnovne škole Varaždin. Sport kojim se bavim je plivanje. Plivati sam naučio kada sam imao četiri godine, ali sam se tek u drugom razredu osnovne škole odlučio za plivanje kao sport. Roditelji su me učlanili u Plivački klub Barok na jesen 2014. g. i od tada sam član kluba. Nakon prve godine u kojoj sam naučio osnove svih plivačkih tehnika, prebačen sam u napredniju grupu, a prelaskom u tu grupu započeo sam i s prvim natjecanjima. Trenutno treniram u grupi mlađih juniora šest puta tjedno po dva do dva i pol sata, ovisno o danu. Naravno postoje dani kad imamo lakše ili teže treninge, ali prosječno plivamo od pet do šest kilometara dnevno. Dva puta tjedno imamo „suhi“ trening, na kojem radimo vježbe za trbušne mišiće ili mišiće ruku i nogu. Imam sreću što su me do sada trenirali vrhunski treneri od kojih bi svakako izdvojio glavnu trenericu Nikolinu i trenera Luku koji su najzaslužniji za moj uspjeh. Naporan rad na treninzima rezultirao je i sportskim uspjesima pa sam tako u posljednje tri i pol godine osvojio mnoštvo medalja i postolja (ukupno 89) na raznim domaćim i međunarodnim mitinzima u Hrvatskoj i inozemstvu, regionalnim prvenstvima Hrvatske, ligama te školskim natjecanjima. Na ljestvici najsvestranijeg plivača Hrvatskog plivačkog saveza redovito sam među najboljim plivačima Hrvatske u svome godištu. Medalje sam osvajao u svim disciplinama pojedinačno; leptir, leđno, prsno, slobodno i mješovito i to na svim dionicama: 50m, 100m, 200m, 400m, 800m. Član sam i klupske kadetske štafete. Kao svoje najveće sportske uspjehe istaknuo bih: – Ljetno Regionalno prvenstvo Hrvatske 2018.g. na kojem se natječu najbolji plivači iz cijele sjeverne i istočne Hrvatske (klubovi od Čakovca do Vukovara). Na tom sam natjecanju osvojio čak devet medalja od čega pet zlata, tri srebra i broncu. – Prvenstvo Hrvatske za kadete 2019.g. gdje sam kao član ekipe Baroka doprinio osvajanju ekipnog drugog mjesta u konkurenciji svih najboljih hrvatskih klubova. Svakodnevne treninge i česta natjecanja uspio sam uskladiti i sa školskim obavezama, pa sam tako sve razrede do sada prošao sa odličnim uspjehom (prosjek 5.0). Nakon osnovne škole želio bih upisati Prvu gimnaziju Varaždin, a poslije vjerojatno i Kineziološki fakultet u Zagrebu. Naravno, cijelo to vrijeme bavio bih se plivanjem.

Barbara Kelava, učenica 8.c razreda VI. osnovne škole, trenirala je nogomet sa dječacima od malih nogu u NK Varteks na poziciji vratara. Nedavno je bila u Medulinu na selekciji U15 za djevojčice koju je organizirao Hrvatski nogometni savez. Trenutno nastupa za ŽNK Lepoglava. Kao članica ŠSD-a Šesta sa ekipom VI. OŠ osvojila je 2. mjesto na završnici Državnog prvenstva osnovnih škola u 2017. u Vinkovcima. Za školu nastupa i u drugim sportovima (košarka, rukomet, šah). Uz sportske uspjehe treba izdvojiti da je Barbara uspješna i na državnim natjecanjima iz matematike (1. mjesto), kemije i informatike, te je polaznica Centra izvrsnosti Varaždinske županije.

David Šestak, rođen 28.7.2005. godine, učenik je 8.a razreda VII. osnovne škole Varaždin. Njegov najveći uzor je njegov otac, prvak nekadašnje Jugoslavije u veslanju na divljim vodama. Iz tog razloga sasvim je jasno zašto je David krenuo njegovim stopama. David se bavi veslanjem i već je tri godine član KKK Varteks. David ima preko 60 nastupa u kojima je osvajao medalje, od kojih na posebnom mjestu drži njih 25 (16 zlatnih, 8 srebrnih i 1 brončana). Među njegovim najznačajnijim natjecanjima svakako je Europski kup u Austriji Flattach, K-1 Austrija Klagenfurt, Rijeka Kup kod mjesta Osilnica u Sloveniji gdje je osvojio 2. mjesto WWC sprint Euro kup 2. Svakodnevno provodi sat i pol u treningu, a vikendi su obično rezervirani za treninge i pripremanja za mnoga natjecanja, što državna, što internacionalna. David je uz svoja sportska postignuća, 7. razred prošao s odličnim uspjehom. Ima mnogobrojne interese te je vrlo uspješan u glumi i fotografiranju te montiranju video materijala. Učenik je koji uvijek pozdravlja, pomaže, iznimno je pristojan i čvrst oslonac svojim prijateljima u razredu. Stoga je zasluženo proglašen sportskim uzorom VII. osnovne škole Varaždin.

Učenica Magdalena Dvorski rođena je 18. 8. 1999. godine, polazi odgojno obrazovnu skupinu učenika s većim teškoćama u razvoju Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i ove školske godine završava školovanje navršavajući dvadeset i prvu godinu života. Magdalena je marljiva u izvršavanju svih obaveza i ističe se zapaženim sportskim rezultatima – natjecala se na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske za učenike s intelektualnim teškoćama održanom u Poreču u ožujku 2019. te iz atletike u dvije discipline postala državna prvakinja, to su discipline: trčanje na 60 metara i skok u dalj iz mjesta. Ove godine nastupala je na Državnom prvenstvu iz plivanja za osobe s intelektualnim teškoćama u Tuheljskim Toplicama te je zauzela drugo mjesto. Posljednje četiri godine učenica se natječe na Državnom prvenstvu iz plivanje, te svake godine osvoji jednu od prva tri mjesta, prije dvije godine nastupila je na atletskom mitingu za osobe s intelektualnim teškoćama u Puli gdje je osvojila prvo mjesto na 100 metara. Osim odličnih sportskih rezultata Magdalena je marljiva i odgovorna u učenju, rado se uključuje u sve aktivnosti i lijepo surađuje, savjesno pristupa postavljenim zadacima te je nadasve empatična i voli pomagati drugim i slabijim učenicima.

16. 02. 2020.