Sportašima smo osigurali kvalitetne uvjete za rad

Mr.sc Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina

17. 02. 2020.

– Zadovoljan sam prošlom godinom. Situacija u Zajednici sportskih udruga je dobra. Prisjetimo se samo kako je to nekada bilo, kada su se vodili razni sporovi koje je Zajednica gotovo stalno i gubila. Sada su točno određena proračunska sredstva, koja se koriste po određenim stavkama i koja se ne probijaju, a i sve je transparentno. Najviše sam zadovoljan činjenicom da smo sportašima osigurali kvalitetne uvjete za rad jer svakom je sportašu najbitnije da ima gdje trenirati i da ga ima tko trenirati. U tom smo dijelu napravili veliki pomak, jer smo povećali sredstva za trenere za rad s mlađim uzrasnim kategorijama. Povećali smo i sredstva za kvalitetne sportaše koji su kategorizirani od Hrvatskog olimpijskog odbora a da nam se ne bi dogodilo da nam kvalitetni sportaši odlaze jer će u drugoj sredini dobiti nekoliko stotina kuna više – rekao je uvodno mr.sc. Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.
Velikim benefitom rada Zajednice smatra prošlogodišnje aktivnosti na obnovi sportskih objekata i terena, kojima upravlja Zajednica.
– Radilo se puno, ukupna su ulaganja u naše objekte iznosila 2,5 milijuna kuna, a glavni su zahvati bili na stadionu Sloboda. Na tom je objektu odrađena rekonstrukcija atletske staze, obnovljena tribina na kojoj je zamijenjeno 3 800 stolica, uređen je jedan dio unutarnjih prostorija, koji nisu bili obuhvaćeni zahvatom u 2018. Uređen je i okoliš Sportskog centra, zatrpan kanal između tribina i zaletišta za skok u dalj, nabavljena kompletna atletska oprema, odrađeno je bojanje stadiona, tribina i bočnih zidova, sanirana su bacališta i skakalište za skok u dalj, uređena je dvorana za zagrijavanja, a uređeni su i podtribinski prostori. Za te radove Zajednica je s Gradom Varaždinom
uložila 2 milijuna kuna, a SC Sloboda trenutačno je jedan od najbolje opremljenih stadiona za atletske priredbe u Hrvatskoj i spreman je ugostiti najveća natjecanja – istaknuo je Runac. Zahvati su bili i u dvorani u Graberju te na Srednjoškolcu.
– U dvorani u Graberju sanirane su svlačionice i dio kancelarijskih prostora, a na Srednjoškolcu smo uredili montažni objekt, koji je uz baseball teren. Radilo se i na uređenju igrališta kao i objekta u Jalkovcu. Ovi radovi samo su kontinuitet zahvata na sportskim terenima s kojima upravlja Zajednica a s čime smo krenuli prije tri godine, kada smo obnavljali stadion Varteksa – rekao je Runac i dodao:
– Deveteročlani Izvršni odbor Zajednice, koji je sastavljen od kvalitetnih ljudi, uspješnih u poslovnom životu, puno je doprinio radu Zajednice. Zajedno smo već dulje vrijeme, 12 godina, i u tom smo periodu napravili jako puno, kako na uređenju samog poslovanja Zajednice tako i na unapređenju kvalitete sportskih objekata i terena – naglasio je Runac.
Većina klubova u svom se radu oslanja na pomoć iz gradskog proračuna, a Runac je svjestan da klubovima gradskih novaca nikada dosta.
– U tom dijelu svoju smo ulogu ispunili jer Zajednica je, u suradnji s Gradom, i ove godine povećala izdvajanje Grada za sport, kao što je i povećala izdvajanja za prošlu godinu a isto tako bit će predloženo povećanje dotacija klubovima od Zajednice. Tako dugo dok se izdvajanja povećavaju to je dobro, a da pitamo bilo koji klub da li je to dovoljno potpisujem da će svi reći da nije dosta. Uvijek želimo više, jer uvijek postoje veći apetiti, želja za natjecanja u višim ligama, za skupljim igračima, međutim, brojke su egzaktne i moguće je vidjeti koliko su izdvajanja za sport bila prije četiri godine, a koliko su danas. Klubovi ako žele određenu nadogradnju, kupovinu kvalitetnijih igrača, ostvarenje boljeg plasmana u ligama ili odlazak na velike međunarodne turnire, moraju raditi na tome da iznađu sredstva za takav iskorak – rekao je Runac.

Dokaz kvalitete varaždinskog sporta

U ovogodišnjem izboru mogućnost glasovanja za najbolje u varaždinskom sportu imalo je 63 člana prosudbene komisije, sastavljene od članova Skupštine ZSU Grada Varaždina, predstavnika Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, dobitnika nagrada za životno djelo, predstavnici Grada Varaždina i sportski novinari.
– Ovogodišnji laureati zasluženo su nagrađeni, a isto tako bilo bi zasluženo da su nagrade primili još neki koju su također bili nominirani, što je samo dokaz kvalitete sporta u Varaždinu, gradu koji ima oko 45 tisuća stanovnika a ima kvalitetne pojedince i klubove, bolje nego što su u nekim daleko većim sredinama – zaključio je Runac.

Sportas_GV (4) Sportas_GV (7) Sportas_GV (9) Sportas_GV (16) Sportas_GV (21) Sportas_GV (25) Sportas_GV (38) Sportas_GV (41)

17. 02. 2020.