Rekordan broj trkača na 29. Varaždinskom polumaratonu – ove godine utrka je domaćin i Prvenstvu Hrvatske u polumaratonu za seniorke i seniore

ZSUGV

11. 09. 2023.

U organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95 i suorganizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, ove će se nedjelje, 17. rujna, održati 29. izdanje Varaždinskog polumaratona, utrke koja ima i međunarodni karakter jer osim što dolaze natjecatelji iz svih krajeva Lijepe naše, dolaze i trkači iz susjedne Slovenije, Mađarske i Poljske.

Prema trenutnom broju prijavljenih natjecatelja, utrka će ove godine oboriti sve rekorde. Dosad je, naime, prijavljeno već 920 trkača, a prijave su otvorene sve do utrke, odnosno do uoči starta, stoga se očekuje još i veća brojka, kazala je u ponedjeljak Anica Sitar, stručna suradnica u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina.

-O kvaliteti organizacije same utrke kao i o atraktivnosti rute kojom se trči, a trči se ulicama i trgovima Varaždina, govori činjenica da je i Hrvatski atletski savez prepoznao kvalitetu ove utrke te joj je ove godine povjerio domaćinstvo u Prvenstvu Hrvatske u polumaratonu za seniorke i seniore, tako da će svi natjecatelji imati priliku trčati uz najbolje polumaratonke i polumaratonce koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj – najavila je Sitar.

Osim utrke polumaratona, kao i prethodnih godina održat će se i utrka građana na 5 kilometara koja će ujedno biti i utrka vatrogasaca te dječje utrke koje će se održati na dionicama od 500 i 1000 metara. Dječje utrke startaju u 9,30 sati i one su besplatne, kao i svih godina dosad.

-Razlog je taj što je cilj TK Marathon 95 podizanje svijesti i uključivanje mladih u rekreativno bavljenje sportskim aktivnostima. Iz tog su razloga organizirali i utrku građana, kako bi privukli što veći broj naših sugrađana rekreativaca da se uključe u bilo kakav vid bavljenja sportskom aktivnošću. Izvrstan primjer za to je i gradonačelnik Neven Bosilj koji se već duži niz godina uključuje u ove utrke – rekla je Anica Sitar, naglasivši da organizacija ovakve utrke ne bi bila moguća bez velike podrške Grada Varaždina, gradskih tvrtki, Postaje prometne policije Varaždin i varaždinskih vatrogasaca.

Ladislav Gregorinčić, predsjednik TK Marathon 95, posebno je istaknuo da će na državnom prvenstvu nastupiti 257 trkača.

-Od ukupnih 920 prijava na varaždinskom polumaratonu, 525 je plaćenih i možemo reći da je ovo do sada najveći broj prijavljenih, stoga je to doista zahtjevno za organizaciju. Ove godine glavni sponzor utrke polumatarona je Joma, utrke građana sponzor je Hervis i utrke djece sponzorira Naklada Modernist, a među sponzorima je ovoga puta i Radenska iz Slovenije – rekao je Gregorinčić.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako će u nedjelju u gradu biti posebna regulacija prometa od 10 do 12 sati dok traje varaždinski polumaraton.

-Ove je godine sve to dignuto na još višu razinu. Budući da će to biti i ekipno i pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u polumaratonu, moraju biti i posebne mjere koje će se dogovoriti s policijom, vatrogascima i volonterima. Apeliram na naše sugrađane da pješače ili se voze biciklom do grada, da ne stvaraju nepotreban dodatan prometni kolaps – poručio je Bosilj.

Gradonačelnik je pozvao i sve one koji se još nisu prijavili da se prijave, a kako je sam rekao danas će se, uz njega, prijaviti i njegova kći i sin.

-Pozivam sve, idemo se prijaviti, kako bismo ove godine došli do tisuću trkača. Svi trkači trčat će po prekrasnoj gradskoj jezgri i ulicama Varaždina – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

A Varaždinom će trčati najbolji polumaratonci iz klubova Agram, Svetice, Sljeme i brojnih drugih, kao i najbolji domaći trkači, među kojima je Jasmina Ilijaš koja se posebno pripremila za ovu utrku.

polumaraton (5) press polumaraton (1) press polumaraton (2) press polumaraton (3)

11. 09. 2023.