Preminuo Viktor Plavec

Posljednji ispraćaj na varaždinskom groblju u utorak u 14 sati

12. 11. 2018.

U nedjelju je preminuo poznati varaždinski fotograf Viktor Plavec, aktivan i u društvenom i sportskom životu grada. Preminuo je u 84. godini.
Viktor Plavec rođen je 10. siječnja 1935. godine u Vinici. Bio je dugogodišnji varaždinski obrtnik – fotograf, svestrani sportaš i mecena.
Sportski život gospodina Plaveca počinje 1949. godine, kada se osniva Hrvački klub u Varaždinu, a on sudjeluje u njegovoj prvoj postavi. Paralelno sa hrvanjem počinje se baviti boksom. Nastupao je za zagrebački Metalac, a bio je i najmlađi boksački trener u tadašnjoj Jugoslaviji. Kasnije postaje boksački sudac, i tu postiže izvanredne rezultate. Kao najbolji boksački sudac u Europi dobiva kvalifikaciju za suđenje u boksu na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Na Olimpijadi u Seulu (Koreja) 1988. proglašen je najboljim sucem. Bio je predsjednik boksačkog saveza u dva navrata te predsjednik Boksačkog saveza Republike Hrvatske. Viktor Plavec bavio se i spedwajem i moto trkama, na kojima je aktivno nastupao. Od 1953. godine član je Aero kluba Varaždin i njegov višegodišnji predsjednik. Od 1952. godine igrao je i nogomet u klubovima Varaždinske županije, a od 1948. godine aktivni je ribolovac te je bio biran za predsjednika Ribolovnog društva. Viktor Plavec bavio se i lovom, gdje je dobio titulu najuzoritijeg lovca. Za svoj svestrani sportski život i rad dobitnik je brojnih visokih priznanja. Kao mecena i humanitarac Viktor Plavec je među osnivačima Rotary cluba Varaždin, a kao rotarijanac dobio je i najveću svjetsku nagradu „Paul Haris“. Kroz Rotary club bio je sudionik u mnogobrojnih humanitarnim manifestacijama, te aktivno pomagao ljudima u nevolji i osobnim donacijama. Kao dugogodišnji obrtnik – fotograf, kroničar je Varaždinske županije i Grada Varaždina, a njegove fotografije nalaze se u brojnim knjigama i monografijama. Njegov foto-atelje Plavec-Fiket četvrta je generacija fotografa. Viktor Plavec osobno, ali i njegova obitelj, unaprijedili su ovu granu obrtništva novim tehnologijama, pa su njegovi unuci danas majstori fotografije. 1991. godine gospodin Plavec osniva Sportsku četu i postaje njezin zapovjednik. Sudionik je prvih vojnih igara u Rimu, a organizira i druge igre i manifestacije u domovini. Za svoj predani doprinos privatnom i javnom životu Varaždinske županije i Republike Hrvatske dobio je brojne nagrade, priznanja i zahvalnice, od Hrvatskog sabora kulture, zahvalnice „Spasimo Dravu“, do nagrade Grada Varaždina 1999. godine i nagrade za životno djelo Varaždinske županije 2013. godine.
Posljednji ispraćaj Viktora Plaveca bit će na varaždinskom Gradskom groblju u utorak u 14 sati.

12. 11. 2018.