Preminuo je Dražen Ožeg (93): Sinonim za atletiku i sportske uspjehe u Varaždinu

ZSUGV

08. 09. 2023.

U 93. godini svog života umro je Varaždinac Dražen Ožeg, dugogodišnji trener hrvatske i jugoslavenske atletske reprezentacije te prvi varaždinski akademski obrazovan profesor tjelesne i zdravstvene kulture.

Dražen Ožeg, rođen 18. listopada 1930. godine, ostavio je dubok i neizbrisiv trag u svijetu sporta i obrazovanja. Odrastao je u Radovanu, gdje je završio osnovnu školu, a svoje obrazovanje nastavio je u Varaždinu, gdje je pohađao Gimnaziju.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja, Dražen je otputovao u Beograd, gdje je završio Državni institut za fiskulturu (DIF). Postao je prvi akademski obrazovan profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Varaždinu. Nastavljajući svoje stručno usavršavanje, stekao je specijalizaciju iz metodike tjelesnog vježbanja na “Jan Amos Komensky University” u Pragu.

Tijekom svoje impresivne pedagoške karijere, Dražen Ožeg je predavao kao profesor u varaždinskoj Gimnaziji od 1955. do 1963. godine te na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu od 1963. do 2000. godine. Tijekom tog vremena, obučio je mnoge nastavnike i studente u području predškolskog odgoja i razredne nastave. Također je dvaput obavljao dužnost direktora Pedagoške akademije u Čakovcu.

Dražen Ožeg nije samo ostavio dubok pečat u obrazovnom sektoru, već se i sam aktivno bavio sportom. Već kao petnaestogodišnjak, 1945. godine, sudjelovao je u prvoj sportskoj manifestaciji u Varaždinu, posvećenoj rođendanu Josipa Broza Tita. Ožeg se kao mladić iskušao u gimnastici, atletici, nogometu i rukometu. 1948. godine osnovao je Rukometni klub “Sloboda” s grupom učenika Gimnazije, ali je zbog odlaska na studij uskoro napustio aktivno bavljenje rukometom.

Tijekom svojeg boravka u Beogradu zbog studija, Dražen se zaljubio u atletiku i postao je sudac savezne kategorije u toj disciplini. Po povratku u Varaždin 1955. godine, aktivno se uključio u rad Atletskog kluba “Sloboda”. Njegova stručnost i entuzijazam zajedno s ocem varaždinske atletike, Draganom Grimsom, obnovili su interes za atletiku u Varaždinu.

Njegovo posvećenje atletici prepoznato je na državnoj razini, te je od 1957. do 1982. godine bio trener hrvatske i jugoslavenske atletske reprezentacije. Sudjelovao je na nekoliko Olimpijskih igara kao pratnja jugoslavenskoj atletskoj reprezentaciji.

Kao sportski djelatnik, Ožeg je dugi niz godina bio član predsjedništva Atletskog saveza Hrvatske i Jugoslavije, predsjednik Saveza športova kotara Varaždin, član I.O-a Saveza športova grada Varaždina te potpredsjednik SIZ-a fizičke kulture. Ožeg je s nekoliko atletskih entuzijasta bio i pokretač kultne varaždinske Novogodišnje utrke 1977. godine. Za svoj predani rad primio je brojne nagrade i priznanja, od gradske pa do državne razine. Također, Ožegova neizmjerna energija i godine napornog rada s generacijama mladih sportaša donijele su atletskom i sportskom Varaždinu pregršt izuzetnih rezultata, titula i plasmana.

Unatoč tome što je Dražen Ožeg najpoznatiji po svojoj ulozi u atletici, njegov doprinos sportskoj pripremi proširio se i na rukomet i nogomet u Varaždinu. Rukometni klub “Sloboda” postigao je svoje najznačajnije uspjehe pod njegovim vodstvom, ulazeći u Prvu jugoslavensku ligu. Osim toga, njegova izvrsna kondicijska priprema doprinijela je povijesnoj pobjedi NK-a “Varteks” nad “Hajdukom” u jugoslavenskom Kupu 1961. godine.

Dražen Ožeg ostao je trajni simbol predanosti sportu i obrazovanju, te će njegovo nasljeđe zauvijek ostati živo u srcima svih koji su imali čast poznavati ga ili biti podučavani njegovim znanjem.

foto: fb- atletski klub nedelošće
vzaktualno.hr

08. 09. 2023.