Počele prijave za 41. Novogodišnju utrku

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina

20. 11. 2018.

Varaždinska Novogodišnja utrka, jedan od rijetkih sportskih događaja u svijetu koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, stigla je do svog 41. izdanja. Organizatori iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, uz pomoć Atletskog kluba „Sloboda“ i pokroviteljstvo Grada Varaždina, ponovno trkačima pripremaju jedinstven doživljaj u utrci varaždinskim gradskim ulicama i trgovima u novogodišnjem slavlju.
Nakon što je u jubilarnom, 40. izdanju Novogodišnje utrke prije nešto manje od godinu dana sudjelovalo 384 trkača i trkačice iz 11 zemalja, počele su prijave za utrku koja će startati točno u ponoć na prijelazu iz 2018. u 2019. godinu.
Novosti su da će start ponovo biti na središnjem varaždinskom Trgu kralja Tomislava, gdje će Varaždinci organizirano dočekati Novu godinu, te da će i natjecatelji i natjecateljice trčati jedan krug, dužine 4,8 kilometara (start – nekadašnja Vateksova robna kuća, Franjevački trg, Ulica Andrije Kačića Miošića, Ulica Stanka Vraza, Ulica Zrinskih i Frankopana, Ulica Miroslava Krleže, Zagrebačka, Cesarčeva, Preradovićeva, Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Vladimira Nazora, Ulica Stanka Vraza, Ulica Andrije Kačića Miošića, Franjevački trg, Trg Kralja Tomislava).
Startnina se ne naplaćuje, a on line prijave moguće su do ponedjeljka, 24. prosinca 2018. na https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/2383/prijava_na_utrku
Podjela startnih brojeva bit će na obilježenom mjestu na u neposrednoj blizini starta utrke 31. prosinca od 21 do 23 sata.
Za sudionike utrke osigurane su majice i spomen-medalje, a novčane nagrade osvojit će najbržih troje u apsolutnoj muškoj i apsolutnoj ženskoj kategoriji – 300, 200 odnosno 100 eura.
Inače, tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počinje 1977. kada su atletski, trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Nastupila su 33 trkača iz Zagreba, Murske Sobote (Slovenija), Sombora (Srbija) i Varaždina. Trčalo se u pet kategorija, a pobjednik najbrojnije, one seniorske, bio je Mladen Mavar, koji je šest kilometara pretrčao za 21 minutu i 31 sekundu. Zanimljivo je spomenuti da je najmlađa trkačica Melita Bernat imala 8 godina, a najstariji Emil Zemljak 81 godinu. Već u idućoj utrci sudjelovalo je 165 trkača.
Više informacija o utrci možete pronaći na: http://varazdin-sport.hr/

Novogodišnja utrka – raspis_2019

novogodisnja 2

20. 11. 2018.