Ove nedjelje starta jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih cestovnih utrka u Hrvatskoj: Požurite s prijavama na 28. Varaždinski polumaraton i utrku građana

ZSUGV

12. 09. 2022.

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici najavljeno je 28. izdanje JOMA Varaždinskog polumaratona i Hervis utrka građana. Jedna je to od najpopularnijih cestovnih utrka u Hrvatskoj koja okuplja mnoštvo trkača iz cijele Hrvatske.

Polumaraton će se održati 18. rujna sa startom u 10.30 sati na Kapucinskom trgu.

Stručna suradnica u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina, Anica Sitar, istaknula je kako paralelno uz polumaraton starta i utrka građana na 5 kilometara, a prije toga se održavaju dječje utrke na 500 i 1000 metara.

-S obzirom da je ovo jedna od najdugovječnijih cestovnih utrka, moramo zahvaliti Gradu Varaždinu koji je glavni pokrovitelj ove utrke, koja se u organizaciji Trkačkog kluba „Marathon 95” održava u spomen na Dan oslobođenja Grada Varaždina 1991. godine. Utrke se održavaju kontinuirano od 1995. godine. Čak ni pandemijske godine nisu spriječile organizaciju utrke – naglasila je Sitar.

Kako ova utrka ima dugu tradiciju, i ove se godine prijavio velik broj natjecatelja, njih više od 600, a prijave su, kako ističe Sitar, moguće do same utrke tako da su svi, koji se još nisu odlučili, dobrodošli.

Ladislav Gregorinčić, predsjednik Trkačkog kluba „Marathon 95” rekao je kako je od 600-tinjak prijavljenih njih već 400 uplatilo startninu.

– Očekujemo oko 500 trkača na ulicama grada Varaždina, što s obzirom na situaciju, nije zanemariva brojka. „TK Marathon 95” kroz cijelu godinu ima mnogo aktivnosti i utrka, a ovo nam je vrhunac. Bez obzira na vrijeme i vremenske uvjete ovu utrku smo uvijek održali – ističe Gregorinčić.

Naglašava kako se utrka polumaratona (21,1 km) boduje za 1. Hrvatsku atletsku cestovnu ligu (HACL), a utrka na 5 km se može prijaviti kao utrka građana ili vatrogasna utrka.

-I ove godine smo osigurali odličan sadržaj startnog paketa. Preuzimanje je predviđeno već u subotu 17.09. između 16:00 i 19:00 sati (za trkače iz Varaždinske i Međimurske županije te okolnih mjesta), a za sudionike koji dolaze iz udaljenijih krajeva preuzimanje će biti moguće i na dan utrke od 08:00 do 9:30 sati – pojasnio je Gregorinčić.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ističe velik značaj ove utrke s obzirom da je ona dio programa obilježavanja Dana oslobođenja Grada, a u utrci će se i sam okušati.

-Prošle godine sam trčao utrku građana na 5000 m, ove ću godine pokušati istrčati cijeli polumaraton i probati svojim primjerom poslati poruku našim sugrađanima da trebamo živjeti što zdravije. Tu nedjelju se puno naših sugrađana zna žaliti na gužve u prometu i apeliram na njih da ostave svoje limene ljubimce u garažama i na parkiralištima i prošeću gradom, voze biciklima ili da sudjeluju na utrci građana na 5000 m, da daju djecu na utrke od 500 i 1000 m – rekao je Bosilj i podsjetio kako se tjedan nakon utrke obilježava Europski tjedan mobilnosti i pozvao sve građane na veću odgovornost prema okolišu smanjenim korištenjem automobila.

Gradonačelnik je kao sudionik utrke dobio i simboličnu majicu sa startnim brojem 1.

Podsjećamo da još danas, 12.09. do ponoći, možete izvršiti prijavu i uplatu po nešto povoljnijoj cijeni, zato požurite i osigurajte svoje mjesto na utrci.

Više informacija na: www.varazdinski-polumaraton.com

Facebook event: www.facebook.com/28-varazdinski-polumaraton

zsugv002

zsugv001 zsugv004 zsugv000

12. 09. 2022.