Nogometaši varaždinske 2. gimnazije na SP-u u Beogradu

Na svjetskim natjecanjima i nogometašice, plivačice, karatisti i odbojkašice na pijesku

15. 10. 2018.

Varaždinska 2. gimnazija predstavljat će Hrvatsku na Svjetskom školskom natjecanju u velikom nogometu od 6. do 11. travnja 2019. u Beogradu.
Hrvatski školski športski savez u Puli je organizirao kvalifikacije za odlazak na Svjetsko školsko nogometno prvenstvo. Varaždinci su izgubili od Škole za turizam i ugostiteljstvo iz Pule 1:0, ali su pobijedili pulsku Gimnaziju 6:0 i kao najbolja momčad kvalifikacija ostvarili plasman na SP.
– To je treći puta zaredom da će 2. gimnazija Varaždin u velikom nogometu predstavljati Hrvatsku. 2016. u Francuskoj smo bili treći u Europi, a 2017. smo bili 11. na svijetu u Pragu. Sama činjenica da su dečki treći puta pokazali da su najbolji u Hrvatskoj je rezultat kontinuiranog rada i suradnju između škole i NK Varaždin. To je jedinstven primjer u Hrvatskoj kako školski sport, u ovom slučaju veliki nogomet, jedino može funkcionirati i opstati – kazala je ravnateljica Zdravka Grđan te dodala da će pripreme i nastup podržati Ministarstvo znanosti i obrazovanja te varaždinska županija.
– Prva godina u Francuskoj i treće mjesto u Europi bili su kotač zamašnjak da sve krene ozbiljnije. Suradnja autoriteta ispred škole ravnateljice i profesora i mene kao trenera iz nogometnog kluba jako dobro funkcionira. Potvrda su plasman i rezultati na natjecanjima – rekao je Goran Labaš, trener NK Varaždin.
– Imamo 6-7 mjeseci da se dobro pripremimo. Odigrat ćemo nekoliko utakmica s lokalnim klubovima. Očekujem da ćemo, kao i dosada na SP- u i EP-u, odigrati najbolje što možemo, da ćemo proći skupinu, a onda vidjeti što možemo dalje ostvariti. Mislim da imamo što pokazati protiv Brazila, Katara, Australije, Francuske, Njemačke, koji su favoriti u školskom sportu – dodao je Dario Kos, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u 2. gimnaziji koja je 2011. krenula sa sportskim gimnazijskim razredom.
– Presudio je to što imamo jako dobre uvjete koje nam škola omogućava. U Pulu smo došli dan ranije i imali iste uvjete kao domaće ekipe. Druga presudan stvar je ta što smo svi u isto klubu, uigrani smo i poznamo se s trenerom. Nas nekoliko igralo je na SP-u u Pragu i imamo to iskustvo – kazao je kapetan momčadi Tomica Koprek.
Uz nogometaše, prvi će put Hrvatsku predstavljati i ženska nogometna ekipa 2. gimnazije Varaždin. Škola, koja je ove godine nastupila na Gimnazijadi u sedam individualnih sportova i osvojila broncu u biciklizmu i srebro u hrvanju, iduće godine također će imati i sudionike na SP-u u plivanju, žensku ekipu, u Rio de Janeiru u Brazilu, karateu u Budimpešti te odbojci na pijesku, žensku ekipu, u Italiji.

15. 10. 2018.