14/12/2017

40. Novogodišnja utrka

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina

Tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počinje 1977. kada su atletski trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Nastupila su 33 trkača iz Zagreba, Murske Sobote (Slovenija), Sombora (Srbija) i Varaždina. Trčalo se u pet kategorija, a pobjednik najbrojnije, one seniorske, bio je Mladen Mavar, koji je šest kilometara pretrčao za 21 minutu i 31 sekundu. Zanimljivo je spomenuti da je najmlađa trkačica Melita Bernat imala 8 godina, a najstariji Emil Zemljak 81 godinu. Već u idućoj utrci sudjelovalo je 165 trkača.
Utemeljena u vrijeme pokreta masovnog trčanja, u Varaždinu koji je tih godina bio centar trčanja u Hrvatskoj i „tvornica utrka“, Novogodišnja je utrka zauzela svoje zasluženo mjesto u trkačkom kalendaru.
Varaždinska novogodišnja utrka za manje od tri tjedan imat će svoje jubilarno 40. izdanje, a prošle se godine s Trga kralja Tomislava vratila na svoje izvorno mjesto starta – Kapucinski trg. U 39. izdanju u ponoć s 2016. na 2017. godinu u Novu je godinu „utrčalo“ 305 natjecatelja i natjecateljica iz Kenije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske, Francuske, Ukrajine i Hrvatske. Pobjednici su bili Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo iz Kenije te Olivera Jevtić iz Srbije, kojoj je to bio prvi nastup u Varaždinu i koja je dvostruka pobjednica novogodišnje utrke u brazilskom Sao Paulu, ali ta utrka, za razliku od varaždinske, ne starta u ponoć.
Start i cilj Novogodišnje utrke je na Kapucinskom trgu gdje će biti organiziran i varaždinski doček Nove godine. Seniori i veterani trče dva kruga, 6,4 kilometra varaždinskim ulicama i trgovima, a juniori, juniorke, seniorke i veteranke jedan krug, 3,2 kilometra.
Startnina se ne naplaćuje, a on line prijave moguće su do petka, 22. prosinca 2017.:
za utrku na 3.200 m na linku https://stotinka.hr/hrv/utrka/1666/prijava_na_utrku
za utrku na 6.400 m na linku https://stotinka.hr/hrv/utrka/1668/prijava_na_utrku
prijave su također moguće putem e-maila: strucni.suradnik@varazdin-sport.hr
ili 1 sat prije starta utrke na obilježenom mjestu na Kapucinskom trgu.
Do sada se prijavilo stotinjak trkača i trkačica iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Ukrajine i Australije.
Podjela startnih brojeva bit će na obilježenom mjestu na Kapucinskom trgu u neposrednoj blizini starta utrke od 21 do 23 sata.
Za sudionike utrke osigurane su majice i spomen-medalje, a novčane nagrade osvojit će najbržih troje u apsolutnoj muškoj kategoriji na 6400 m i apsolutnoj ženskoj kategoriji na 3200 m: za prvo mjesto 700 eura, za drugo mjesto 500 eura i za treće mjesto 300 eura.
Više informacija o utrci možete pronaći na: http://varazdin-sport.hr/
Kako je bilo na posljednjoj Novogodišnjoj utrci pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=3Jm4yvADO-g