40. Novogodišnja utrka

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina

14. 12. 2017.

Tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počinje 1977. kada su atletski trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK „Sloboda“ i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Nastupila su 33 trkača iz Zagreba, Murske Sobote (Slovenija), Sombora (Srbija) i Varaždina. Trčalo se u pet kategorija, a pobjednik najbrojnije, one seniorske, bio je Mladen Mavar, koji je šest kilometara pretrčao za 21 minutu i 31 sekundu. Zanimljivo je spomenuti da je najmlađa trkačica Melita Bernat imala 8 godina, a najstariji Emil Zemljak 81 godinu. Već u idućoj utrci sudjelovalo je 165 trkača.
Utemeljena u vrijeme pokreta masovnog trčanja, u Varaždinu koji je tih godina bio centar trčanja u Hrvatskoj i „tvornica utrka“, Novogodišnja je utrka zauzela svoje zasluženo mjesto u trkačkom kalendaru.
Varaždinska novogodišnja utrka za manje od tri tjedan imat će svoje jubilarno 40. izdanje, a prošle se godine s Trga kralja Tomislava vratila na svoje izvorno mjesto starta – Kapucinski trg. U 39. izdanju u ponoć s 2016. na 2017. godinu u Novu je godinu „utrčalo“ 305 natjecatelja i natjecateljica iz Kenije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske, Francuske, Ukrajine i Hrvatske. Pobjednici su bili Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo iz Kenije te Olivera Jevtić iz Srbije, kojoj je to bio prvi nastup u Varaždinu i koja je dvostruka pobjednica novogodišnje utrke u brazilskom Sao Paulu, ali ta utrka, za razliku od varaždinske, ne starta u ponoć.
Start i cilj Novogodišnje utrke je na Kapucinskom trgu gdje će biti organiziran i varaždinski doček Nove godine. Seniori i veterani trče dva kruga, 6,4 kilometra varaždinskim ulicama i trgovima, a juniori, juniorke, seniorke i veteranke jedan krug, 3,2 kilometra.
Startnina se ne naplaćuje, a on line prijave moguće su do petka, 22. prosinca 2017.:
za utrku na 3.200 m na linku https://stotinka.hr/hrv/utrka/1666/prijava_na_utrku
za utrku na 6.400 m na linku https://stotinka.hr/hrv/utrka/1668/prijava_na_utrku
prijave su također moguće putem e-maila: strucni.suradnik@varazdin-sport.hr
ili 1 sat prije starta utrke na obilježenom mjestu na Kapucinskom trgu.
Do sada se prijavilo stotinjak trkača i trkačica iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Ukrajine i Australije.
Podjela startnih brojeva bit će na obilježenom mjestu na Kapucinskom trgu u neposrednoj blizini starta utrke od 21 do 23 sata.
Za sudionike utrke osigurane su majice i spomen-medalje, a novčane nagrade osvojit će najbržih troje u apsolutnoj muškoj kategoriji na 6400 m i apsolutnoj ženskoj kategoriji na 3200 m: za prvo mjesto 700 eura, za drugo mjesto 500 eura i za treće mjesto 300 eura.
Više informacija o utrci možete pronaći na: http://varazdin-sport.hr/
Kako je bilo na posljednjoj Novogodišnjoj utrci pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=3Jm4yvADO-g

14. 12. 2017.